V pátek proběhne dopravně bezpečnostní akce.  Měřit se bude na mnoha místech

Nohu z plynu! V pátek 14. srpna proběhne dopravně bezpečnostní akce.  Měřit se bude na silnicích v celém Česku.

„Speed Marathon je zaměřen na dodržování stanovených rychlostních limitů, a to v obci i mimo obec. Policie České republiky na základě dopravně bezpečnostních analýz v daném teritoriu a vlastních vytipovaných rizikových lokalit bude provádět po celý den měření rychlosti,“ informovala policejní mluvčí Hana Rubášová. Nebyli to ale jen policisté, kteří vybírali místa, kde se bude provádět měření, byli jste to i Vy. Široká veřejnost, měla možnost navrhnout Policii České republiky místa, která považuje za riziková, a to prostřednictvím webového portálu. https://www.bezpecnecesty.cz/cz/dopravni-informace-mapy/speedmarathon. Měření se uskuteční na cca 900 místecch.

Rychlost patří k jedné z nejčastějších příčin dopravních nehod zaviněných řidiči motorových vozidel, na počtu nehod se v prvních sedmi měsících roku 2020 podílí na 15,4 %, kdy při těchto nehodách zahynulo 103 osob.

„Cílem dopravně bezpečnostních akcí je především snížit dopravní nehodovost a zvýšit bezpečnost a plynulost na pozemních komunikacích. I z tohoto důvodů o akci předem informujeme. Cílem není odhalit co nejvíce přestupků, ale upozornit na rizika, která sebou nedodržování rychlosti přináší a má za následek každoročně desítky zmařených lidských životů,“ doplnila mluvčí.