Karlovarský kraj pečuje o zvláště chráněná území

Karlovarský kraj se v naší zemi řadí k oblastem s unikátním přírodním bohatstvím. Kromě chráněných území, která se nacházejí v Chráněné krajinné oblasti Slavkovský les a ve vojenském újezdu Hradiště, se kraj stará o více než 70 přírodních památek a rezervací, ležících takzvaně ve volné krajině.  V letošním roce na údržbu těchto území vyčlenil čtyři miliony korun. Aktuálně zafinancoval práce na úpravě stavu přírodní památky Rotavské varhany.

Foto: Ilustrační

„Vážíme si toho, že náš kraj má výjimečné přírodní krásy, a musíme se o ně pravidelně starat.  Jsou dvě možnosti, jak tuto péči zajistit. Buď můžeme financovat potřebné zásahy v lokalitách z rozpočtu kraje. Platí to pro drobné každoroční zásahy, jako byl nyní ten v okolí Rotavských varhan, kde jsme za cca 40 tisíc korun nechali v první polovině letošního roku vyčistit skály od dřevin, křovin či mechu.  Někdy je ale třeba přistoupit i k finančně velmi náročným sanačním projektům. V takových případech pak kraj žádá o dotace z Operačního programu Životní prostředí,“ upřesnil krajský radní Karel Jakobec.

Finanční prostředky z tohoto programu (OPŽP) administrovaného Ministerstvem životního prostředí ČR jdou na zastavení poklesu biodiverzity, ochranu ohrožených rostlin a živočichů, zajištění ekologické stability krajiny a na vznik a zachování přírodních prvků v osídlených oblastech. „Připravit žádosti o dotace na tyto projekty je velmi náročné, ale Karlovarský kraj je v získání financí úspěšný. V roce 2014 a 2015 realizoval za pomoci těchto peněz opatření za téměř 3 miliony korun ve zvláště chráněném území Doupovské hory, Tisovec a Šibeniční vrch. V roce 2019 se nám podařilo uspět s žádostí o dotace na zlepšení biodiverzity v lokalitách Borecké rybníky a Vladař ve výši cca 3,2 milionu. V současné době v uvedených územích probíhají práce, které budou ukončeny v roce 2021,“ dodal Karel Jakobec. Mimoto kraj letos nechal vyčistit stávajících pět tůněk v oblasti evropsky významné lokality Lomnický rybník nebo vyhloubit novou tůňku na Přebuzském vřesovišti, kde se vyskytují ohrožené druhy vážek a obojživelníků.

Pro následující léta Karlovarský kraj připravil seznam dalších území, která čekají na podpůrné zásahy ke zlepšení stavu přírodních rezervací a památek v regionu. Hned v příštím roce to bude například obnova přírodní památky Malý Stolec ve Stráži nad Ohří.