Na mapě zjistíte, kde je nejlepší koupání. Také to, kterému se raději vyhnout

Na mapě zjistíte, kde je nejlepší koupání. Také to, kterému koupališti se raději vyhnout. V Karlovarském kraji je ke koupání nevhodná chebská přehrada Skalka a Velký rybník na Karlovarsku.

Kvalita vody ke koupání – aktuální informace ke dni 24. července

Voda neodpovídá hygienickým požadavkům a pro uživatele představuje zdravotní riziko, koupání nelze doporučit zejména pro děti, těhotné ženy, osoby trpící alergií a osoby s oslabeným imunitním systémem.

 

Kraj Koupání Stav
Jihočeský kraj Staňkovský rybník  aktuálně kvalita vody vyhovuje, avšak s ohledem na vyhodnocení mikrobiologických ukazatelů za uplynulé koupací sezony je voda souhrnně hodnocena jako nevhodná ke koupání
  Vodní nádrž Orlík – Podolsko nadlimitní výskyt sinic 
Ústecký kraj Koupaliště Chabařovice  nadlimitní výskyt sinic 
Liberecký kraj Koupaliště Chrastava  mikrobiologické znečištění 
Moravskoslezský kraj Vodní nádrž Brušperk I  přítomnost cerkárií 
Moravskoslezský kraj Rybník Pod Hradem – Bohušov nadlimitní výskyt sinic 

Zákaz koupání! Voda nebezpečná ke koupání, hrozí akutní poškození zdraví.

 

Kraj Koupání Stav
Karlovarský kraj Velký rybník  nadlimitní výskyt sinic 
  Vodní nádrž Skalka – u Autokempu Podhoří  nadlimitní výskyt sinic 
Pardubický kraj Rybník Rosnička  nadlimitní výskyt sinic 

V místech ovlivněných přívalovými srážkami nebo povodněmi je nutné očekávat zhoršenou kvalitu vody, zvýšené riziko nákazou infekčním či jiným onemocněním a z preventivních důvodů se nedoporučuje v těchto lokalitách koupání.

Zdroj: MZČR

  • Voda vhodná ke koupáníVoda vhodná ke koupání: nezávadná voda s nízkou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci s vyhovujícími smyslově postižitelnými vlastnostmi.
  • Voda vhodná ke koupání s mírně zhoršenými vlastnostmiVoda vhodná ke koupání s mírně zhoršenými vlastnostmi: nezávadná voda s nízkou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci především se zhoršenými smyslově postižitelnými vlastnostmi, v případě možnosti je vhodné se osprchovat.
  • Zhoršená jakost vodyZhoršená jakost vody: mírně zvýšená pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci, u některých vnímavých jedinců (těhotné ženy, děti, osoby trpící alergií, osoby s oslabeným imunitním systémem) by se již mohly vyskytnout zdravotní obtíže, po koupání se doporučuje osprchovat.
  • Voda nevhodná ke koupáníVoda nevhodná ke koupání: voda neodpovídá hygienickým požadavkům a pro uživatele představuje zdravotní riziko, koupání a provozování vodních sportů nelze doporučit zejména pro děti, těhotné ženy, osoby trpící alergií a osoby s oslabeným imunitním systémem.
  • Voda nebezpečná ke koupání - zákaz koupáníVoda nebezpečná ke koupání – zákaz koupání: voda neodpovídá hygienickým požadavkům a hrozí akutní poškození zdraví, vyhlašuje se zákaz koupání.
  • Neměřeno nebo nedostatečná data pro stanovení kvalityNeměřeno nebo nedostatečná data pro stanovení kvality.

Zdrojem údajů je celostátní centrální registr kvality pitných a rekreačních vod PiVo a dále údaje na jednotlivých stránkách krajských hygienických stanic (KHS).