V kostele Navštívení Panny Marie ve Skokách vystoupí německý vokální soubor

V poutním kostele Navštívení Panny Marie ve Skokách u Žlutic proběhne v neděli 19. července tradiční Karmelská pouť. Poutní mše svatá začíná ve 14 hodin. Od 16 hodin se v kostele bude konat koncert německého souboru Free Vocals v rámci Česko-bavorského barokního festivalu. Vstup na akci je zdarma.

Foto: organizátoři akce

Německý vokální soubor Free Vocals vystupuje a capella a tvoří ji čtyři bývalí členové souboru Regensburger Domspatzen (Řezenští špačci), nejstaršího chlapeckého sboru na světě. Free Vocals byl založen v roce 2015 a od té doby vystupuje na početných koncertech v Německu i po celé Evropě. Repertoár souboru sahá od dob renesance až k současné populární hudbě. Během koncertu ve Skokách vystoupí se skladbami z období raného a pozdního baroka.

Obsazení souboru: Stephan Schlögl (tenor 1), Marco Illichmann (tenor 2), Florian Kerscher (baryton), Lorenz Blattert (bas)

Koncert se koná ve spolupráci se spolkem Pod střechou, z.s., které podporuje poutní místo Skoky u Žlutic a snaží se o rozvoj kulturního a historického odkazu regionu.

Barokní kostel z let 1736 až 1738 byl postaven stavitelem Johannem Schmiedem na místě původní kaple postavené roku 1717. Kaple s kopií milostného pasovského obrazu se záhy stala mariánským poutním místem, které navštěvovalo až 40 000 poutníků ročně. Rčení „Panenko Skákavá“ pochází právě ze Skoků.

V roce 1748 zřídili tepelští premonstráti u kostela svůj superiorát. V roce 1749 se Skoky staly lokálií a od roku 1857 samostatnou farností. Vesnice byla koncem 60. let 20. století vysídlena a téměř celá zbořena. Kostel je od roku 1958 chráněn jako kulturní památka. V současné době probíhají aktivity na záchranu a oživení památky, které ve spolupráci s klášterem Teplá a Spolkem Němců v Čechách organizuje spolek Pod střechou.

Barokní koncert se koná se v rámci projektu Barokní region Čechy-Bavorsko, který je podpořen z prostředků Evropské unie, programu Cíl EÚS Čechy Bavorsko 2014-2020, a z prostředků zemského okresu Horní Falc.