Dobrá zpráva: Interní oddělení chebské nemocnice nebude přes léto uzavřeno

Dobrá zpráva: Interní oddělení v chebské nemocnici nebude na léto uzavřeno. Kraji se podařilo sehnat chybějící lékaře. V pátek 10. července dopoledne také proběhla přímo v areálu chebské nemocnice schůzka hejtmana Petra Kubise a náměstka hejtmana Martina Hurajčíka s primáři, vedením Karlovarské krajské nemocnice a zástupci obcí s rozšířenou působností z Chebu, Mariánských Lázní a Aše, na které hejtman Petr Kubis jasně deklaroval, že v případě chebské nemocnice se neuvažuje ani o jejím prodeji a ani o pronájmu.

„O situaci intenzivně jednáme již od konce minulého týdne, kdy jsme se o uzavírání interního oddělení a v návaznosti i dalších oddělení v chebské nemocnici dozvěděli. Šlo o rozhodnutí vedení Karlovarské krajské nemocnice, o kterém jsme nebyli předem informováni. Nacházíme se nyní v době pokoronavirové, kdy právě chebská nemocnice byla již na několik dnů uzavřená a pro pacienty ze spádové oblasti chebské nemocnice, kterých je až 100 tisíc a samozřejmě i pro nemocniční personál, nebylo uzavření ničím příjemných. Snažíme se proto najít cestu, jak zajistit fungování interny v chebské nemocnici i v období letní dovolené,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kubis.

Vedení kraje jedná s primáři, ale také s vedením Karlovarské krajské nemocnice. K tomu, aby zůstalo interní oddělení v provozu, je zapotřebí zajistit dva lékaře. „A to se nám nyní podařilo, máme již dohodnuto, že na chebskou internu na výpomoc o dovolených nastoupí tři lékaři. Dohoda s těmito lékaři je prozatím jen do konce července. Jednáme proto dále, abychom provoz interny zajistili i na dalších 14 dnů v srpnu. Již nyní ale máme informace, že se další lékaře podaří zajistit právě i na srpen,“ vysvětlil hejtman. Ten osobně oslovil i vedení nemocnice na Homolce a ve spojení je i s ústeckým náměstkem hejtmana Martinem Klikou, se kterým řeší možnou výpomoc lékařů z ústecké krajské nemocnice u nás v regionu.

„Jsme v plném proudu lázeňské sezóny a my se nyní snažíme všemi možnými prostředky přilákat lázeňské pacienty k nám do kraje a slibujeme jim i maximální komfort, mezi který bezesporu patří i bezproblémové zajištění lékařské péče, nemůžeme si dovolit pacienty převážet mezi okresy a nemůžeme si ani dovolit neúměrně zatěžovat ostatní nemocnice, které v kraji fungují,“ doplnila exhejtmanka  Jana Mračková Vildumetzová, která o problému s uzavíráním oddělení chebské nemocnice jednala s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem. „Pan ministr přislíbil pomoc a zjišťuje, jestli by nemohli v chebské nemocnici vypomoci lékaři ze Všeobecné fakultní nemocnice Plzeň. Také jsem se s panem ministrem dohodla, že 2. září do chebské nemocnice přijede osobně a seznámí se na místě se všemi skutečnostmi,“ dodala exhejtmanka.