Na nočních prohlídkách připomenou dobu nedávno minulou

Žádná gotika, baroko ani románské období, ale doba nedávno minulá, to je téma letošních nočních prohlídek na Seebergu. Návštěvníci se dozvědí také zajímavosti, k čemu hrad sloužil od druhé světové války až k jeho znovuotevření v roce 1990. První z komentovaných prohlídek s kastelánkou Hanou Cestrovou  je naplánována na sobotu 4. července v 21 hodin.

Účastníci budou možná překvapeni, jaké události hrad během třiceti let  provázely – od předválečné výletní restaurace pro lázeňské hosty přes válečnou montovnu dílů pro německý letecký průmysl, mládežnická vzdělávací zařízení a pionýrský tábor, po dlouhodobé marné pokusy tehdejšího vlastníka hrad pronajmout, až po konstatování, že hrad zachránit nedokáže.

„Toto téma jsem zvolila především proto, že letošní sezóna je již třicátou od znovuotevření hradu po rozsáhlé rekonstrukci započaté na začátku 80. let minulého století,“ uvedla kastelánka hradu Hana Cestrová.  „Připomenu události od druhé světové války kdy hrad sloužil jako montovna leteckých dílů pro německou armádu, 50. léta, kdy byl využíván Svazem mládeže a poté jako pionýrský tábor. Dovolím si tvrdit, že události především ze 60. a 70. let budou překvapením pro  mnohé návštěvníky a zaujmou je stejně jako zaujaly mne. O začátcích záchrany hradu v osmdesátých letech partou nadšenců, kterým osud rozpadající se památky nebyl lhostejný, jsem získala zajímavé informace od přímých účastníků. Některé „perly“ pocházejí také ze školní kroniky a tehdejších novin a časopisů. Mohu slíbit i krátkou exkurzi do prostor hradu, kam se běžný návštěvník nemá možnost podívat,“ informovala.

Prohlídky se budou konat každou červencovou a srpnovou sobotu vždy od 21 hodin.

„A ještě na závěr, nejpozornější návštěvníci, kteří správně zodpoví kvízovou otázku v závěru prohlídky, odejdou s drobným suvenýrem,“ dodala kastelánka.

Cena prohlídky je 120 Kč, nutná je telefonická rezervace na telefonním čísle 351 011 990 / 607 878 398 nebo e-mailem seeberg@muzeumfl.cz

Začátky prohlídek vždy od 21 hodin

Termíny nočních prohlídek:

Sobota 4. července                                        

Neděle 5. července                                        

Pondělí 6. července                                       

Sobota 11. července                                    

Sobota 18. července

Sobota 25. července    

Sobota 1. srpna        

Sobota 8. srpna 

Sobota 15. srpna

Sobota 29. srpna