Návštěvníci nahlédnou do doby na sklonku monarchie

Na výstavu historických fotografii lázeňských měst jsou zváni návštěvníci do mariánskolázeňského muzea. Přítomní budou moci zhlédnout unikátní snímky ze sbírky Pavla Scheuflera. Slavnostní vernisáž se uskuteční v úterý 30. června v 18 hodin v Galerii Goethe.

Nahlédneme do doby na sklonku monarchie, kdy po kolonádách korzovaly elegantní dámy a pánové. Autory fotografií ze sbírky Pavla Scheuflera jsou Rudolf Bruner-Dvořák, Jan Langhans, Ernst Pflanz nebo František Fridrich. Ti fotografovali nejen Karlovy Vary, Mariánské Lázně, Františkovy Lázně nebo Luhačovice, ale také Lázně Chuchle, Dubí, Lázně Houštka a Sedmihorky.

„Česká republika vyniká hustou sítí lázeňských měst a lázeňství patří k její proslulosti. K léčivým pramenům jezdily slavné osobnosti z celé Evropy, od vladařů po vědce a umělce. Pro mnohé z nich býval pobyt v lázních vedle ozdravných kúr také vítanou společenskou událostí. Karlovy Vary, Mariánské Lázně a jiná města bývaly centry společenského, kulturního i politického dění Evropy.“

Pavel Scheufler

Pavel Scheufler je fotograf a historik fotografie se zaměřením na epochu monarchie, učitel a lektor fotografie a majitel rodinné fotografické sbírky. Napsal 45 knih z oboru fotografie, uspořádal na 70 fotografických výstav.