Na Soosu otevřou návštěvnické centrum

Nové návštěvnické centrum, které nahradilo stávající budovu s pokladnou, recepcí, zázemím pro zaměstnance a vědce vyrostlo u vchodu do přírodní rezervace Soos. Uvedení do provozu se uskuteční v úterý 30. června od 11 hodin.

Fotografie z ledna 2020

Stavba, která byla zahájena 30. srpna 2018, je součástí česko-německého projektu s názvem Brána do nitra Země. Hlavním partnerem je německá organizace Montan-Stiftung Nordost Bayern z Fichtelbergu, který se chlubí jedinečnou návštěvnickou štolou Gleißinger Fels, která je nejstarší a největší svého druhu v severním Bavorsku.

Fotografie z ledna 2020

Co všechno se na SOOSu změnilo? U vchodu do rezervace vyrostla zcela nová budova ve tvaru oválu, která nahradila nevyhovující pokladnu. „V přízemí nového objektu najdou návštěvníci recepci pro odbavení až 40 lidí a zázemí pro správce rezervace. V patře pak budou pracovny pro badatele, kteří do naší rezervace často přijíždí,“ popsal chystané návštěvnické centrum Jan Kuchař. „Návštěvníci se dočkají i budovy s novým sociálním zázemím a do budoucna chce město rozšířit parkoviště.

Provoz zahájí 30. června také zahájí provoz úzkorozchodná dráha Kateřina, která se nachází v těsné blízkosti přírodní rezervace Soos. Pro návštěvníky je pro tento den přichystána sleva na jízdu důlním – osoba 30 korun.Jezdit se bude od 10 do 16 hodin.