Filmové léto s Marienbad Film Festivalem zpestří kulturní život v Mariánkách i letní kino U Keplera na pražských Hradčanech

Mariánské Lázně se letos stanou letním filmovým centrem západních Čech. Pátý ročník Marienbad Film Festivalu, naplánovaný v termínu od 27. do 30. srpna, se rozšíří o 5 projekcí. První veřejné promítání zahájí sezónu už v sobotu 27. června na Hlavní kolonádě dvojprojekcí tematicky podobně laděných snímků. Každou druhou sobotu tak nabídne divákům dvojici filmů, které doplní debata s pozvaným hostem. Festival vyvrcholí na konci srpna tradiční přehlídkou experimentálních filmů. Organizátoři Marienbadu se poprvé postarají i o pražský projekt Letního kina U Keplera, které se nachází v prostorách parku Maxe van der Stoela u Gymnázia Jana Keplera na Hradčanech. Představí dramaturgii zaměřenou na brakové tituly i vysoké umění. První z pravidelných čtvrtečních filmových večerů začíná 2. července.

Foto: Archiv organizátorů

„Chceme přispět k navrácení do normálního života a pomoct reaktivovat Mariánské Lázně a jejich kulturní potenciál. Opět nabídneme sdílené sledování filmů na rozličných místech ve městě. Rozhodli jsme se nečekat a budeme reagovat na měnící se podmínky a s programem experimentovat. A proto jsme festival pojali jako celoletní aktivitu plnou filmů starších i novějších, nad kterými se bude následně debatovat,” říká ředitelka Marienbad Film Festivalu Zuzana Stejskalová.

Marienbad Film Festival 2020 se letos promění v celoletní akci a v průběhu pěti sobotních večerů nabídne pokaždé dvě projekce doplněné o debatu s hostem. „Základem dramaturgie budou vždy dva filmy, které na sebe, někdy jen zdánlivě, reagují a projekce doprovodí debata s pozvaným hostem,” říká dramaturg festivalu Lubomír Konečný. První festivalový večer uvede dvojici filmů Postava k podpírání, které je jízlivou úvahou režisérů Pavla Juráčka a Jana Schmidta o morálce tehdejší společnosti a speciální černobílou režisérskou verzi jihokorejského černé komedie Parazit, která si odnesla Oscara i Zlatou palmu 2019. Prvním hostem bude Anna Kopecká, umělecká ředitelka MFF Cork v Irsku a zakladatelka produkční společnosti Girl and Gun. Festival vyvrcholí ve dnech od 27. do 30. srpna, během kterých promítne v sekci Forum Marienbad aktuální filmovou tvorbu v oblasti experimentu narace a formy z celého světa vybrané na základě mezinárodní výzvy. Ani letos nebude chybět kurátorovaný program české tvorby. Představí také selekci snímků z pražské FAMU a ze zlínského ateliéru Audiovize FMK UTB, které pro festival vyberou filmoví kritici.

Akreditace na celé filmové léto stojí 500 Kč a je k zakoupení v síti GoOut. Nově je pro festivalové návštěvníky připraven nocleh v přilehlém Campu Nietzsche. „Německý filozof Friedrich Nietzsche během svého léčebného pobytu v Mariánských Lázních roku 1880 bydlel v hotelu s příznačným jménem Eremitage (tedy „Poustevna“), dnes již vyhořelém. A právě na místě bývalého hotelu se nachází náš Camp Nietzsche,” prozradil Lubomír Konečný. Více o festivalovém programu na www.marienbadfilmfestival.com.

Letní kino U Keplera

Tým Marienbad Film Festivalu se letos postará i o program Letního kina U Keplera. V blízkosti Pražského hradu uvedou během 16 večerů 30 filmových projekcí. „Pražským divákům nabídneme eklektickou dramaturgii, od braku přes midcult po vysoké umění, ve snaze cynicky využívat potenciálu braku, aniž bychom rezignovali na subverzi, ve snaze střízlivě odhalovat kódy midcultu a ve snaze zbavit vysoké umění narcistního zahledění,” uvádí jednotně festivalový tým. Sezónu v Praze zahájí 2. července – obdobně jako v Mariánských Lázních – drama Postava k podpírání a jihokorejská černé komedie Parazit režiséra Pong Čun-hoa. Vstupenky jsou v prodeji v síti GoOut a celý program Letního kina U Keplera na www.letnikinoukeplera.cz.

Mobilní filmový klub

Nezávisle na festivalu pořádá spolek Marienbad v Mariánských Lázních každé úterý mobilní filmový klub v parku u kolonády Ferdinandova pramene. Divákům nabídne letní program, složený z filmových hitů poslední sezóny. 

Marienbad Film Festival se uskuteční díky podpoře Státního fondu kinematografie, Ministerstva kultury České republiky, Karlovarského kraje, města Mariánské Lázně, lokálních mecenášů a firem jako např. Ensana Mariánské Lázně, a.s., Smart-Con, s.r.o., Argia s.r.o., Srovname.cz, Coolonada.cz, Olympia Hotel a dalších.

Mediakit: https://bit.ly/MarienbadFilmFestival2020

Webové stránky: www.marienbadfilmfestival.com     

Facebook: https://www.facebook.com/marienbadfilmfestival/ 

Letní kino U Keplera: www.letnikinoukeplera.cz

 

Filmový program Marienbad Film Festivalu 2020

  1. 6. Postava k podpírání + Parazit (černobílá verze)
  2. 7. | 25. 7. | 8. 8. | 22. 8. Bude upřesněno
  3. ‒ 30. 8. Festivalová přehlídka

 

Program Letního kina u Keplera

  1. 7. Postava k podpírání + Parazit (černobílá verze)
  2. 7. Furiant + Až vyjde měsíc
  3. 7. Karel, já a ty + host
  4. 7. Figurant + Glory
  5. 7. Muž, který připojil trinitrotoluenovou nálož k mixážnímu pultu + Deštivý den v New Yorku
  6. 8. Jiří pes uprchlík + Psi nenosí kalhoty + host
  7. 8. Lásky jedné plavovlásky + Genesis
  8. 8. Nebát se ničeho + The Florida Project
  9. 8. Nonstop lahůdky + Chata na prodej + host