Kraj opět poskytne dotace organizacím, které zajišťují domácí hospicovou péči

Díky podpoře Karlovarského kraje mohou těžce nemocní a umírající lidé z našeho regionu strávit poslední momenty svého života v domácím prostředí, v kruhu svých nejbližších. ​Organizace, které provozují domácí hospicovou péči, si letos mezi sebou rozdělí dotace ve výši 2 380 000 korun.

Foto: Ilustrační

Pravidla dotačního programu byla zveřejněna na úřední desce krajského úřadu 10. ledna tohoto roku. Elektronické žádosti bylo možné předkládat od 18. do 24. února, přičemž o podporu si ve stanoveném termínu zažádalo celkem 5 organizací z našeho regionu. Všechny žádosti byly doporučeny Radě Karlovarského kraje ke schválení. „Lidé, kteří jsou nevyléčitelně nemocní, si velice často přejí být v konečné fázi svého života doma se svými nejbližšími. Naší snahou je jim to umožnit a finančně podpořit organizace, které zajišťují potřebnou paliativní péči. O pacienty a jejich rodiny se starají multidisciplinární týmy, složené ze zdravotníků, sociálních pracovníků, psychologů, duchovních a velice často i dobrovolníků. Je potřeba připomenout, že se jedná o službu, která je klientům poskytována 24 hodin denně 7 dní v týdnu,“ uvedl radní pro oblast zdravotnictví Jan Bureš.

Maximální výše dotace, o niž si mohly jednotlivé organizace zažádat, činila 500 tisíc korun. Téměř ve všech případech této možnosti využily. Mezi podpořenými žadateli jsou společnost DOP – HC  z Dolního Rychnova, sokolovský spolek STŘÍPKY, chebský Hospic Sv. Jiří, karlovarská LADARA a Agentura zdravotní domácí péče HOME CARE. Z přidělených finančních prostředků jsou hrazeny nejenom mzdové, ale také provozní náklady, jako jsou energie či nájemné.