Provoz cyklopůjčoven Českých drah je zahájen. Zájemci si můžou půjčit kolo v celkem 75 stanicích

Provoz cyklopůjčoven ČD Bike Českých drah je zahájen. V letošní turistické sezóně bude tato oblíbená služba fungovat v celkem 75 stanicích ve všech krajích České republiky. Novinkou bude letos zavedení jednotného ceníku pro všechny půjčovny, možnost vypůjčení elektrokol ve stanici Pardubice hl.n. a dovybavení elektrokol v pobočkách v Ústeckém a Karlovarském kraji. Nově se také otevřou plnohodnotné půjčovny kol ve stanicích Svitavy a Choceň, kde byla doposud možná výpůjčka pouze na základě předchozí objednávky. Většina poboček bude otevřena až do 31. října, šest půjčoven má celoroční provoz a zůstanou tak otevřené i po tomto datu.

Ilustrační foto. 6568315

Půjčovny kol Českých drah se původně měly otevřít 28. března, v souvislosti s opatřeními proti šíření epidemie COVID-19 byl ale start letošní sezóny odložen. „Protože už většina opatření proti šíření epidemie skončila a mezi zákazníky registrujeme zájem o zapůjčení kol, rozhodli jsme se všechny naše půjčovny ve stanicích otevřít od pondělí 15. června. Je to sice o dva a půl měsíce později než obvykle, ale věříme, že zájemci si tuto lákavou nabídku na aktivní trávení volného času nenechají ujít,“ říká Jana Rotreklová, manažerka projektu ČD Bike, a dodává: „Velký důraz budeme věnovat hygienickým opatřením. Všechna kola proto po každé výpůjčce důkladně vydezinfikujeme a samozřejmě očistíme i přilby a další vybavení.“

Stejně jako v předchozích letech budou i letos fungovat půjčovny ČD Bike ve všech krajích ČR. Otevřené budou v celkem 75 stanicích, z toho 61 půjčoven bude možné využít bez nutnosti rezervace a dalších 14 jen po předchozí objednávce. Mezi plnohodnotné pobočky, ve kterých si budou zájemci moci vypůjčit kola i bez objednávky předem, budou nově patřit také stanice Choceň a Svitavy v Pardubickém kraji.

Půjčovny kol Českých drah jsou vybavené kvalitními koly s předpisovou výbavou a pravidelným servisem. Kromě trekingových kol si zájemci můžou ve 21 stanicích vypůjčit také elektrokola a v 19 půjčovnách koloběžky. Při zapůjčení kola je nezbytné podepsat nájemní smlouvu, předložit osobní doklad (občanský, řidičský průkaz nebo cestovní pas), zaplatit půjčovné a složit vratnou kauci. Vypůjčená kola je v řadě regionů možné vrátit i v jiných cyklopůjčovnách ČD, než si je zákazníci vypůjčí. Výhodou je také možnost kola zdarma přepravit po vyjmenovaných tratích a nebo je bezplatně uschovat ve vybraných úschovnách ČD.

Novinkou letošní sezóny bude zavedení jednotného ceníku pro všechny půjčovny kol ČD Bike. Například zákazníci s platnou jízdenkou ČD nebo In Kartou zaplatí za jízdní kolo denní půjčovné 180 Kč, půldenní výpůjčka je vyjde na 150 Kč a za jednodenní zapůjčení elektrokola zaplatí půjčovné 300 Kč. Cestující, kteří sbírají body ve věrnostním programu ČD Body, si můžou i letos za 50 bodů vyzvednout voucher na bezplatné zapůjčení kola na jeden den.

Kolo v půjčovnách ČD Bike si loni vypůjčilo celkem 10 625 zákazníků, tj. o 112 více než v roce 2018. Nejvíce zákazníků přitom využilo pobočky v Jihočeském kraji (2 441 výpůjček), v Praze a Středočeském kraji (1 899 výpůjček), Jihomoravském kraji (1 200) a Olomouckém kraji (996). Nejvyužívanější loni byly půjčovny ve stanicích Praha-Smíchov (969 výpůjček), Břeclav (809), Třeboň (602), Olomouc hl.n. (575), Třeboň lázně (519) a Karlovy Vary dol. n. (493). Elektrokola se nejvíce půjčovala v Třeboni (v obou třeboňských stanicích si je vypůjčilo celkem 143 zákazníků), na karlovarském dolním nádraží (76) a v Jindřichově Hradci (67).

Podrobné informace o půjčovnách ČD Bike včetně jejich otevírací doby jsou uvedené na stránkách www.cd.cz/cdbike.

Seznam půjčoven kol ČD Bike v roce 2020
půjčovny kol ve stanicích *) půjčovny kol počet výpůjček v kraji v roce 2019
vybavené

elektrokoly

vybavené koloběžkami s celoročním provozem
Praha a Středočeský kraj
Praha-Smíchov, Beroun, Lysá nad Labem, Mělník, Neratovice, Nymburk hl.n., Poděbrady Praha-Smíchov Praha-Smíchov, Nymburk hl.n. Praha-Smíchov 1 899 (z toho Praha 969)
Jihočeský kraj
České Budějovice, České Velenice, Jindřichův Hradec, Lipno n. Vlt., Písek, Tábor, Třeboň, Třeboň lázně, Veselí n. Luž., Vyšší Brod klášter (1. 6. – 30. 9. 2020) Jindřichův Hradec, Třeboň,

Třeboň lázně, České Budějovice

České Budějovice Č. Budějovice 2 441
Jihomoravský kraj
Břeclav   Břeclav Břeclav 1 200
Karlovarský kraj
Aš, Františkovy Lázně, Cheb, Karlovy Vary, Karlovy Vary dol.n., Mariánské Lázně, Sokolov Cheb, K. Vary dol.n., Mar. Lázně, Frant. Lázně Cheb, K. Vary, K. Vary dol.n., Mar. Lázně, Frant. Lázně, Sokolov   980
Královéhradecký kraj
Adršpach (1. 5. – 31. 8. 2020), Náchod, Trutnov hl.n., Týniště n. O., Červený Kostelec, Častolovice, Česká Skalice   Týniště n. O., Častolovice   341
Kraj Vysočina
Nové Město na Moravě, Světlá n. S., Telč, Žďár n. S., Havlíčkův Brod, Jihlava Telč     377
Liberecký kraj
Česká Lípa střelnice, Doksy, Mimoň       318
Moravskoslezský kraj
Frýdek-Místek, Ostrava hl.n. Ostrava hl.n. Ostrava hl.n.   128
Olomoucký kraj
Olomouc hl.n., Hranice na Mor., Přerov, Zábřeh na Mor., Šumperk Olomouc hl.n., Přerov Olomouc hl.n. Olomouc hl.n. 996
Pardubický kraj
Pardubice hl.n., Česká Třebová, Chrudim, Choceň, Svitavy, Brandýs n. O., Hlinsko v Č., Lanškroun, Mor. Třebová, Polička, Přelouč, Slatiňany, Ústí n. O. město, Žďárec u Skutče Pardubice hl.n. Pardubice hl.n. Pardubice hl.n. 448
Plzeňský kraj
Plzeň hl.n., Domažlice, Klatovy, Tachov Domažlice, Plzeň hl.n., Klatovy Klatovy   380
Ústecký kraj
Ústí n. L. hl.n., Děčín, Litoměřice město, Lovosice, Rumburk Ústí n. L. hl.n., Děčín hl.n. Ústí n. L. hl.n.   431
Zlínský kraj
Kroměříž, Otrokovice, Staré Město u Uh. Hr., Valašské Meziříčí Otrokovice, Kroměříž Otrokovice, Kroměříž Otrokovice 686

*) Tučně jsou vyznačené plnohodnotné půjčovny, ve světle modře označených pobočkách je možné zapůjčit si kola jen po předchozí objednávce.

Ceník služeb v půjčovnách ČD Bike v roce 2020
služba základní nájemné zlevněné nájemné *)
půldenní výpůjčka kola / koloběžky (do 6 hodin) 180 Kč 150 Kč
celodenní výpůjčka kola / koloběžky 220 Kč 180 Kč
celodenní výpůjčka elektrokola 350 Kč 300 Kč
celodenní výpůjčka dětského kola 120 Kč 100 Kč
zapůjčení dětské cyklosedačky / den 50 Kč 50 Kč
zapůjčení vozíku za kolo / den 100 Kč 100 Kč
zapůjčení přilby pro dospělé /den 25 Kč  
zapůjčení dětské přilby zdarma  

*) Zlevněné nájemné platí pro držitele In Karty nebo po předložení platné jízdenky ČD.

Při výpůjčce na dva a více dnů je účtován násobek ceny celodenního nájemného. Při vypůjčení elektrokola na dva a více dnů je v ceně zapůjčení nabíječky na kolo.

Vratná kauce při zapůjčení kol a koloběžek z půjčoven ČD Bike

v roce 2020

1 kolo nebo koloběžka 1 000 Kč
2 až 5 kol nebo koloběžek 2 000 Kč
1 elektrokolo 2 500 Kč