Kraj přispěje Českým drahám na vybavení cyklopůjčoven

Rada Karlovarského kraje na svém posledním zasedání odsouhlasila Českým drahám individuální dotaci ve výši 150 tisíc korun. Peníze jsou určeny na nákup nových jízdních kol a elektrokol, včetně příslušenství a zajištění pravidelného servisu. Cyklopůjčovny Českých drah jsou lidem k dispozici ve stanicích Karlovy Vary, Sokolov, Cheb, Mariánské Lázně, Františkovy Lázně, Aš a Nejdek.

Ilustrační foto: Free-Photos

„Obliba cyklopůjčoven v našem kraji postupně stoupá. Jen v uplynulém roce jsme evidovali na 980 výpůjček jízdních kol, elektrokol a koloběžek, což bylo o 172 výpůjček více než v předcházejícím roce. Lidé si nejčastěji půjčovali kola ve větších městech, jako jsou Karlovy Vary, Mariánské Lázně, Františkovy Lázně a Cheb, odkud pak vyráželi na výlety do celého regionu. V letošním roce navíc očekáváme, že kvůli doznívající pandemii koronaviru poroste zájem o domácí turistiku a cykloturistiku. To je také jedním z důvodů, proč jsme se rozhodli podpořit žádost Českých drah o individuální dotaci,“ uvedl radní pro oblast regionálního rozvoje, projektového řízení a informatiky Josef Janů.

Největší výhodou zůstává, že lidé po celodenním výletu za poznáním krás naší přírody a kulturních památek nemusí vracet kolo v místě, kde si ho půjčili. Příznivé jsou i ceny půjčovného, které se pohybují v rozmezí od 180 do 350 korun v závislosti na typu zapůjčeného prostředku a délce výpůjčky. Pokud je navíc cyklista držitelem InKarty, nebo se prokáže platnou jízdenkou Českých drah, platí pro něj zlevněné nájemné. Zapůjčit si lze i přilby, dětské sedačky či vozíky. Půjčovny kol Českých drah jsou každoročně v provozu od 1. dubna do 31. října, pouze v letošním roce došlo kvůli šířícímu se koronaviru a vládním nařízením ke změně otevírací doby. Jejich opětovné otevření je naplánováno na 15. června.