Vojenské lesy uzavřely dohodu s klubem turistů o rozvoji tras v lokalitách, které se otevřely veřejnosti

Dohodu o spolupráci lesníků z Vojenských lesů a statků (VLS) se „značkaři“ Klubu českých turistů podepsali ředitel státního podniku Petr Král a předsedou KČT Vratislavem Chvátalem.

Ilustrační foto

Rozvoj návštěvnosti v zrušených vojenských újezdech i v lokalitách, které byly v minulých letech z výcvikových prostor armády vyčleněny. A také podpora od Vojenských lesů a statků, které jsou správcem těchto území, při údržbě a obnově značení pro turisty, či společné osvětové působení na návštěvníky lesa, vedoucí je k ohleduplnému vztahu k přírodě. Dohoda lesníků, kteří spravují šest tuzemských unikátních lesních lokalit a turistické organizace, jež má ve své kompetenci značení a údržbu pěších, lyžařských, ale i cyklistických a jezdeckých tras v české přírodě, by měla přinášet benefity především návštěvníkům lesa. Spolupráce by měla přispět k rozvoji rekreačních funkcí v přírodních lokalitách, které ještě před několika lety byly jako vojenské výcvikové prostory veřejnosti uzavřeny. Převážně jde o rozvoj a údržbu návštěvnických tras v těchto lokalitách, které armáda aktuálně nevyužívá k výcviku.

„Dohoda reflektuje vývoj v přírodních lokalitách v naší správě, které se otevřely veřejnosti v rámci optimalizace újezdů před čtyřmi roky. Turistický rozvoj v Brdech, kde byl vojenský újezd zrušen a na jeho území vznikla chráněná krajinná oblast, ale i v dalších lokalitách, ukázal, že užší spolupráce s Klubem českých turistů bude prospěšná pro všechny – pro značkaře tras, pro nás jako správce lesů, ale především pro návštěvníky těchto přírodních lokalit,“ uvedl ředitel VLS Petr Král.

Dohoda podle něj stanovuje jasné postupy a principy spolupráce, které by měly pomoci k efektivnější údržbě značení a infosystémů na návštěvnických trasách, stejně tak i v případech, kdy je trasu dané stezky třeba změnit. Spolupráce VLS a KČT by tak měla zajistit, aby v lesích ve správě resortu obrany nedocházelo ke konfliktům mezi zájmy turistů, armády i lesníků, kteří v těchto lokalitách hospodaří. Principy spolupráce kladou důraz také na bezpečnost návštěvníků v těchto bývalých armádních lokalitách.

„Součástí dohody je také spolupráce při výchově veřejnosti k ohleduplnému vztahu k přírodě – společným zájmem je vést návštěvníky k pochopení nutnosti trvale udržitelného užívání přírody a krajiny,“ uvedl předseda Rady značení KČT Pavel Přílepek.

„Bývalé i současné vojenské újezdy jsou unikátními přírodními oblastmi, domovem celé řady vzácných živočišných i rostlinných druhů. A to i díky tomu, že se jim vyhnul po desetiletí, kdy sloužily armádě, běžný civilizační ruch. Shodli jsme se s klubem turistů, že musíme při rozvoji rekreačních funkcí těchto oblastí udělat vše pro to, abychom tento stav nenarušili,“ uzavřel ředitel VLS Král.

Vojenské lesy a statky ČR spravují šest unikátních přírodních lokalit o celkové rozloze 125 tisíc hektarů, které slouží, či v minulosti sloužily jako výcvikové prostory armády. V 90. letech se veřejnosti otevřel bývalý vojenský výcvikový prostor Ralsko na Českolipsku, v roce 2016 pak byl zákonem o optimalizaci vojenských újezdů zrušen vojenský újezd Brdy, kde vznikla nejmladší česká chráněná krajinná oblast. Obě tyty lokality ve správě VLS jsou nyní oblíbenými turistickými destinacemi.

Zdroj: Vojenské lesy a statky