Řemesla se vracejí do Nové Vsi. Pro děti k jejich svátku je přichystáno překvapení

Retrovíkendy plné zajímavostí chystají pro návštěvníky na statku v Nové Vsi na Chebsku po celé letošní léto. Návštěvníci se budou moci seznámit například s historií hrázděnky, ve které se akce bude konat. Své řemeslo představí třeba šperkařka, nožíř, kovář nebo tkadlena. O nadcházejícím víkendu ve dnech 30. a 31. května si organizátoři přichystali překvapení pro děti k jejich svátku.

Foto: Archiv organizátorů

„Statek číslo 8 v Nové Vsi u křižovatky je kulturní památkou,  patří mezi dochované chebské hrázděnky,“ vysvětlila organizátorka akce Václava Haňáková.  Proto  jsme se rozhodli se zpřístupnit statek kolemjdoucím každý víkend během léta a podzimu letošního roku  vždy od 12.00 – 18.00 hodin a nabídnout jim prohlídku hrázděnky. Návštěvníci se budou moci podívat do atelieru, kde nahlédnou pod ruce kováři, nožíři, ale také  zhlédnou výrobu šperků. O tajemství svého řemesla se podělí tkadlena, která umožní zájemcům vyzkoušet si třeba předení,“ sdělila.

Povídání o pokladech z prádelníků babiček i prababiček na statku v Nové Vsi

Organizátorka také chystá menší, tematicky zaměřené výstavy. V plánu má expozici z dějin odívání od středověku po 50. léta 20. století. „Ve dnech 30. až 31. 5. a 6. a 7. června  uvítáme spisovatelku Annu Šochovou, která  nám předvede ve svém cyklu Tajemství truhel a prádelníků našich prababiček kousky ze svých sbírek.  Ani na ty nejmenší nezapomínáme. Na víkend víkend 30.-31.5., připravujeme  interaktivní výstavu hraček starých přibližně 50 let. Nejsme jako tradiční muzea a tak s většinou si budou moci děti opravdu hrát. Jsou to především dřevěné stavebnice, hrací kostky, kuličky a další. V dílně si ty šikovnější  budou moci odlévat podkovičky z cínu,“ informovala Václava Haňáková.

 

 

Šperky Catherine

Také o žaludky návštěvníků se na starku postarají. Pokud počasí dovolí, budou se opékat na ohni klobásy a špekáčky. Ke koupi bude také zmrzlina, káva, pivo i ledový čaj.  Zhlédnout bude možné i kuchařské umění našich předků.

Retrovíkendy budou na statku č. 8 v Nové Vsi u Křižovatky po celé prázdniny,  kromě možnosti ohmatat si řemeslo nabídnou každý víkend nějaké překvapení  a zajímavého hosta.  Příležitost posedět v milém a zdravém prostředí.

 

Na statku v Nové Vsi

Statek číslo 8 najdete v Nové Vsi u Křižovatky, veřejnou dopravou dostupná o víkendu do obcí Milhostov , Křižovatka, Velký Luh…a pak pěšky, kolem staktu vedou cyklostezky, dostupnost autem je velmi snadná, parkovacích míst je dostatek.  V blízkosti krásná příroda, přírodní rezervace SOOS, hrad Vildštejn ve Skalné, Kopanina, na trase je také přírodní útvar Vysoký kámen u Lubů…

Informace také na FB – stránka Arrigos, stránka Řemesla na statku.

Foto: Archiv organizátorů