Vedení Univerzity obrany ocenilo pomoc studentů v Mariánských Lázních

Nemocnici Mariánské Lázně a tamní Penzion Bavaria dělí vzdálenost něco více než kilometr. Každý den ji absolvuje skupina 13 studentů prvního ročníku Univerzity obrany, kteří vypomáhají v jednom ze zařízení nejvíce postižených novým typem koronaviru – v oddělení následné péče mariánskolázeňské nemocnice. Ve čtvrtek se se studenty setkal zástupce rektora-velitele UO plukovník Alois Matýzka, a navázal tak na středeční příjezd ministra obrany Lubomíra Metnara.

„Patří vám poděkování nejen za práci, kterou zde odvádíte, ale i za to, jak reprezentujete Univerzitu obrany a Armádu České republiky,“ řekl plukovník Matýzka studentům, nastoupeným před penzionem Bavaria, v němž jsou ubytováni. Informoval je také o tom, že za svou nelehkou práci budou příslušně odměněni. Poté se zástupce rektora–velitele neformálně zajímal o zkušenosti studentů z působení v nemocnici a o doporučení k výstroji případného dalšího turnusu.

„Rychle zjistili, co se po nich požaduje, a po dvou dnech si to sedlo,“ hodnotí práci studentů ředitelka nemocnice Veronika Kropfreiterová. Svobodník Tadeáš Hanuš k tomu doplňuje: „Samozřejmě jsou některé činnosti, které se nedějí tak často, takže se s něčím setkáme třeba až po týdnu, ale vždycky tam jsou sestry, které pomůžou a poradí.“ Práci studentů oceňuje i velitel mise, nadporučík Antonín Krajíček z vyškovského Velitelství výcviku – Vojenské akademie: „Jsou skvělí na to, že jsou to prváci a že nevěděli, do čeho jdou.“

Čtrnáctidenní turnus skupiny studentů Univerzity obrany v mariánskolázeňské nemocnici končí v neděli, poté následují koronavirové testy a karanténa v ubytovacím zařízení VeV-VA ve Vyškově.