Provoz na křižovatkách usměrní kamery

Na několika křižovatkách v Chebu se objeví kamery. Ty však nebudou hlídat neposlušné řidiče, ale poslouží k plynulosti provozu na křižovatkách. Kamery budou snímat okolí křižovatky a budou řídit časový interval pro zelený nebo červený signál. V praxi to bude znamenat, že pokud se v dané křižovatce vytvoří kolony, pomocí kamer se zajistí, že bude světelný signál pro zelenou delší, aby se vozidla před křižovatkou tolik nekupila. Přispěje to k plynulosti dopravy. Náklady na pořízení kamer dosáhnou 250 tisíc korun.

„Kamery na semaforech nebudou hlídat automobily a jejich rychlost, popřípadě jiné prohřešky. Sloužit budou výhradně pro ovládání světelné signalizace,“ sdělil chebský místostarosta Jiří Černý.

„Jedná se o zásadní změnu v takzvané propustnosti křižovatky. Doposud byla řízena indukčními smyčkami, které registrovaly přijíždějící vozy vjíždějící do křižovatky a podle množství, intenzity projíždějících vozů situovaly takzvanou zelenou vlnu,“ informovala tisková mluvčí města Chebu Simona Liptáková.

Indukční metoda má svá omezení v přenosu signálu do řídící skříně a smyčka je náchylná na poškození, protože její vodič je umístěn v asfaltu vozovky.

„To při použití nového systému měření, pomocí kamer, odpadá. Signál z videokamery je rychlejší, není třeba narušovat povrch vozovky, a tím se prodlouží její životnost. A hlavně očekáváme, že se zvýší propustnost křižovatky,“ dodal Jiří Černý.

V tuto chvíli už je jedna kamera na křižovatce Pražská x Wolkerova. Obdobná měření kamerami by měla být v letošním roce instalována i na křižovatce ulic Evropská x Svobody a Evropská x Mánesova.

VID