Vyrazte o Velikonocích do přírody, láká rezervace Soos

Velikonoční svátky a slunečné počasí vybízí k vycházkám do přírody. Pro všechny, které lákají sluneční paprsky a chtějí si vychutnat sváteční dny na čerstvém vzduchu, se mimořádně otevře Národní přírodní rezervace Soos. Počínaje Velkým pátkem bude až do Velikonočního pondělí (10. 4. – 13. 4. 2020) od 10:00 do 17:00 zpřístupněna naučná stezka vedoucí skrz rezervaci. V provozu bude také bistro v areálu rezervace. Objekty muzeí, včetně sociálního zařízení zůstávají v návaznosti na nařízení vlády uzavřeny. Za vstupné v tyto dny zaplatí dospělí 50 korun, děti mají vstup zdarma. Při návštěvě rezervace dodržujte platná nařízení vlády.

„Sooská oblast představuje rozsáhlá rašeliniště a slatiniště, kde v tzv. mofetách – nazývaných také bahenními sopkami – vyvěrá velké množství minerálních pramenů a čistý oxid uhličitý. Naučná stezka vede po dně vyschlého jezera, jež bylo kdysi plné slané (minerální) vody. V Soosu po něm zůstala skutečná evropská rarita – tzv. křemelinový štít. Erozí zbrázděný nános křemeliny – zbytky schránek jezerních řas rozsivek usazených na dně jezera – pokrytý žlutou a bílou vrstvou vysrážených minerálních solí zde vytváří fascinující obraz „měsíční krajiny“. Díky unikátním podmínkám žije v rezervaci řada chráněných živočichů a roste zde množství mokřadních a slanomilných rostlin.“, uvedla Petra Polívková, pracovnice pro styk Městského muzea Františkovy Lázně s veřejností.

Přírodní rezervace Soos – Císařský pramen

„Zapomenout nemůžeme ani na Císařský pramen, proplyněnou kyselku obsahující velké množství minerálních látek, především léčivou Glauberovu sůl a síran železnatý. Vyvěrá z velké hloubky a s teplotou 14 – 18°C je považován za nejteplejší minerálním pramenem v celém Chebsku. Císařský pramen v rezervaci Soos je považován za nejchutnější z minerálních vod v okolí obce Františkovy Lázně. Kvůli projímavým účinkům však není vhodný k dlouhodobějšímu užívání. Voda je jímána vrtem, hlubokým kolem 10 m, chuťově výborná, ale k transportu nevhodná, po stočení do nádoby dojde k vysrážení solí a chuťové degradaci.“, doplnil Štěpán Karel Odstrčil, ředitel muzea.

Návštěvníkům, kteří by si chtěli výlet prodloužit, můžeme doporučit příjemnou procházku po červeně značené turistické trase přes Sooský les a osadu Zelená do Skalné.

Vstupné: dospělí 50 korun, děti do 15 let mají vstup zdarma