Pečete chleba? Vyzkoušejte  žitný kváskový 

V současném mimořádném stavu se hodně lidí vyhýbá každodenním nákupům a pouští se například do vlastnoručního pečení chleba. Mariánskolázeňská výživová poradkyně, spisovatelka a kuchařka Andrea Sasková se podělila s našimi čtenáři o svůj osvědčený recept na žitný kváskový chleba.

Foto: Archiv A. Saskové

Základní je kvásek. „Založení kvásku není teoreticky vůbec nic těžkého, ovšem prakticky se to ne vždy podaří,“ uvedla Andrea Sasková. „Proto moje první rada je, nezakládejte kvásek tzv. „od píky“, ale raději poproste známého, přítele či souseda o odnož kvásku, který už je vyzrálý „plnoletý floutek“ a jen tak něco ho neskolí. Nicméně, pokud se vážně chcete pokusit o založení vlastního kvásku – jasně, ten pocit, když se to povede, je roven vystoupání na Milešovku.“ Tak zde je návod:

Na konci článku také videonávod

Pokud už máme kvásek, můžeme se pustit do pečení chleba.

Postup přípravy:

1. Všechny suroviny smícháme ve větší míse. Přikryjeme a necháme při pokojové teplotě 12-18 hodin kynout.
2. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, lehce prohněteme a vytvoříme bochníček. Podle potřeby přidáme ještě žitnou mouku, pokud je příliš řídké.
Přendáme ho do ošatky nebo jiné misky, aby dobře držel tvar. Ošatku si předtím vyložíme čistou utěrkou a jejími cípy bochníček přikryjeme. Necháme ještě asi hodinu na teplém místě vykynout.
3. Mezitím do trouby vložíme prázdný litinový pekáč s poklicí a troubu i s ním rozehřejeme na cca 230°C.
4. Bochníček rychle vyklopíme z ošatky do rozehřátého pekáčku, přikryjeme poklicí a pečeme 30 minut.
5. Odklopíme poklici a už jen cca 7-10 minut dopečeme horní kůrku. Před krájením necháme chléb důkladně zchladnout na mřížkované podložce.

Přísady:

4 hrnky žitné mouky

2 lžíce žitného kvásku – živého (nebo 1 sáček sušeného droždí)

1 – 2 lžičky soli

1 lžíce kmínu – celý nebo drcený

1 a 3/4  hrnku vlažné vody

Semínka podle chuti – slunečnicová, sezamová, dýňová, mletá lněná …