Jiří Janata, sbormistr CANTILO v. i. p.: Zpívejte si, je to lék na vše!

Nejen v Mariánských Lázních se žádná větší akce neobejde bez zpěvu sboru CANTILO v. i. p.. Slyšet je mohou posluchači také na charitativních koncertech, kde pomáhají potřebným. Letos 1. dubna oslavil soubor vedený Jiřím Janatou osm let činnosti.

Foto: archiv sboru CANTILO v. i. p.

O tom, jak soubor vnikl, kde prvně vystupovali i o tom, jaké skladby mají v repertoáru, si Živé Chebsko se sbormistrem povídalo.

Jak sbor CANTILO v. i. p. vznikl?

O pokusu založit pěvecký sbor jsem začal s přáteli hovořit na podzim 2011. Začali jsme se scházet v mém bytě, v obývacím pokoji, a zkoušeli se naučit několik skladeb. Bylo nás v tu chvíli devět. Měli jsme strach, že si na nás budou stěžovat sousedé, ale kupodivu se tak nestalo. Domluvili jsme se na pravidelných zkouškách každou neděli v podvečer.

Foto: archiv sboru CANTILO v. i. p.

Byl to od začátku jen pěvecký sbor?

Mezi zpěváky byli i velice schopní instrumentalisté. Takže jsem toho využil a začal kombinovat zpěv s různými hudebními nástroji – příčná flétna, zobcová flétna, violoncello, klavír,….atd.

Proč zrovna CANTILO v. i. p.?

Pojmenovali jsme se CANTILO , ale v Čechách už jeden sbor jménem CANTILO působí. Proto jsme zvolili, také trochu jako vtip, tři písmenka v.i.p.. Neznamenají VIP , ale vokálně-instrumentální parta.

Jak dlouho jste se scházeli a sezpívávali před prvním koncertem?

 Několik měsíců jsme poctivě zkoušeli a jako termín našeho prvního koncertu jsme zvolili apríl 1.4. 2012. Další vtip. Měli jsme strach, že informaci, že na apríla bude koncert, posluchači nebudou brát vážně. Ale nakonec Anglikánský kostel v M. Lázních byl plný do posledního místečka a koncert měl skvělý ohlas. Měli jsme z toho velikou radost a nabylo nás to do další práce. Přihlásili se další zájemci a my se rozrostli.

Jaký repertoár má soubor na programu?

Od samého začátku jsme zpívali vícero žánrů- klasický repertoár pro pěvecké sbory včetně lidových písní, jazzové a populární skladby. To trvá dodnes. V současné době máme 20 zpěváků.

Foto: archiv sboru CANTILO v. i. p.

Je CANTILO v. i. p. čistě pěveckým sborem?

Díky schopnostem některých zpěváků hrát na hudební nástroje jsme schopni dát dohromady i malý „orchestřík“ – příčné flétny, zobcové flétny, klarinet housle, viola, voloncello, kontrabas, kytara, percusions a klavír.

Kde mohou zájemci slyšet vaše vystoupení?

Zpíváme na koncertech v Mariánských Lázní a okolí. Vystupujeme několikrát do roka na námi organizovaných koncertech v Mariánských Lázních, ale také na akcích města. Zúčastnili jsme se festivalů Viva la musica ve Žluticích, mezinárodního Festivalu duchovní hudby v chrámu sv. Mikuláše v Praze, festivalu  Borské léto, mezinárodního festivalu Šumava-Beyerischer Wald, a dalších. Velkým vyznamenáním byla pro nás možnost zpívat na několika koncertech Západočeského symfonického orchestru v Mariánských Lázních. Pravidelně koncertujeme v Německu. Dokonce jsme byli pozvaní na Festival Internacional de Música de Londrina , který se koná ve městě Londrina v Brasilii. Z finančních důvodů jsme se ho nemohli zúčastnit. Spolupracujeme s  různými organizacemi – Hospic sv. Jiří v Chebu , Tyfloservis Sokolov, Kanonie premonstrátů v Teplé, Zámek Kynžvart a jiné. Pravidelně pořádáme koncerty v Mariánských Lázních. …… Jsme vděčni za podporu města Mariánské Lázně.

Foto: archiv sboru CANTILO v. i. p.