Hospic Sv. Jiří chystá poskytování perinatální a dětské paliativní péče

Jako první v Karlovarském kraji chystají v chebském hospici Sv. Jiří poskytovat perinatální a dětskou paliativní péči. V tuto chvíli připravují prostory, které budou sloužit jako zázemí a hledají zdravotní sestru, která by se chtěla na péči podílet. Již sedmým rokem poskytuje hospic mobilní péči dospělým nevyléčitelně nemocným klientům v domácím prostředí.

Ilustrační foto: andreas160578

„V těchto dnech chystáme vše potřebné pro zahájení poskytování dětské a perinatální paliativní péče. Perinatální období je definováno jako období od 24. týdne těhotenství, přes období porodu, do sedmi dnů po narození dítěte. Toto období tedy vymezuje oblasti paliativní péče zaměřené především na problematiku prenatálně diagnostikované život limitující vrozené vývojové vady u plodu, porod mrtvého miminka a časné novorozenecké úmrtí,“ uvedla ředitelka chebského hospice Sv. Jiří Alena Votavová.

Dětská paliativní péče je aktivní komplexní péčí o somatickou, psychickou a spirituální dimenzi nemocného dítěte, zahrnující také poskytování podpory rodině. Zdroj: https://detska.paliativnimedicina.cz/

V našem regionu dosud není dětská paliativní péče v domácím prostředí nikým poskytována. „Ačkoli je toto téma velice náročné, vnímáme, že i děti si zaslouží dostat možnost prožít své poslední dny doma, obklopeni svými blízkými až do posledního okamžiku,“ sdělila ředitelka.

Foto: ředitelka hospice Sv. Jiří Alena Votavová

Hospic Sv. Jiří, o.p.s. poskytuje sedmým rokem péči dospělým nevyléčitelně nemocným klientům v domácím prostředí. „V letošním roce chystáme rozšířit tuto péči i pro dětské pacienty a jejich rodiny. A kdo se bude na poskytování perinatální a dětské paliativní péče podílet? Stejně jako při péči o dospělé pacienty je potřeba multidisciplinárního týmu – lékaři, zdravotní sestry, sociální pracovnice, psycholog, poradce pro pozůstalé, duchovní a také dula,“ informovala Alena Votavová.

V tuto chvíli se připravují prostory, které budou složit jako zázemí pro tým dětské paliativní péče a pro poradenství lidem, kteří přišli o dítě nebo jejichž dítě je nevyléčitelně nemocné.

„Díky dárcům máme velkou část zdravotnického materiálu, léků a pomůcek zajištěnou. Nadační fond Tesco přispěl na nákup zdravotnického materiálu a léků, Nadace Naše dítě, Každý koš pomáhá, Fond pomoci a firma Bon Logistics s.r.o. přispěli na nákup polohovacích pomůcek, lineárního dávkovače, polohovací elektrické postele, vozíku, berlí, lehátka a dalších pomůcek potřebných pro dětskou paliativní péči v domácím prostředí,“ vysvětlila ředitelka .  

Hospis Sv. Jiří aktuálně hledá další zdravotní sestru, která by se chtěla na poskytování dětské paliativní péče podílet. Pokud nějaká zrovna čte tento článek, může se ozvat na email hospic@hospiccheb.cz nebo na telefon 736 432 911.