Češi a Němci se budou potkávat v bavorském Schwandorfu

Město Schwandorf se v letošním roce stane středobodem česko-bavorského sousedství. Obyvatelé Schwandorfu připravují od března do září na padesát akcí a těší se na bohatou účast českých návštěvníků.

Foto: Archiv organizátorů

Bavorské město Schwandorf, ležící asi 30 kilometrů od českých hranic, je v tomto roce Česko-bavorským kulturním městem. „Program kulturního města připravují již od začátku roku 2019 místní spolky a organizace a my jim pomáháme najít vhodné partnery z české strany,“ uvedla vedoucí Centra Bavaria Bohemia, Dr. Veronika Hofinger. Se začátkem jara se tak můžeme těšit na pestrý program plný hudby, divadla, sportu a dobrého jídla a pití, který připravili obyvatelé Schwandorfu ve spolupráci s českými sousedy.

Symbolem kulturního města se stane informační pavilon na náměstí. Místní obyvatelé i návštěvníci se zde dozví detaily k jednotlivým akcím a získají kulturní a turistické informace o místech v česko-bavorském příhraničí. Pavilon bude také místem setkávání a zábavy. „Po celý kulturní půlrok chystáme koncerty, čtení a nejrůznější ochutnávky českých i bavorských specialit,“ prozrazuje David Bender, projektový manažer Kulturního města, kterého budete moci v pavilonu potkat.

Program Kulturního města Čechy-Bavorsko vyvrcholí na konci května v místní části Fronberg. Festival s názvem Týden sousedů nabídne mezi 20. a 24. květnem 2020 to nejlepší Česka a Bavorska. Těšit se můžete na skvělé kapely, umělecké performance, zajímavé workshopy, prohlídky města, řemeslné stánky, tradiční jídlo a pití a spoustu další zábavy z Dolního Bavorska, Horní Falce, Horních Franků, Jihočeského, Plzeňského a Karlovarského kraje.

Foto: Archiv organizátorů

Návštěvníky do Kulturního města Čechy-Bavorsko doveze během následujícího půlroku Vlak za kulturou. Během dvouhodinové jízdy z Plzně do Schwandorfu čekají na cestující vystoupení hudebníků, divadelníků či tanečníků z obou zemí. Po příjezdu do Schwandorfu se cestující mohou zúčastnit komentovaných prohlídek města nebo navštívit kulturní pavilon a informovat se o aktuálním dění ve městě.

Cílem projektu Kulturní město Bavorsko-Česko je informování a rozvoj kulturního života regionů Dolní Bavorsko, Horní Falc, Horní Franky na bavorské straně a Jihočeského, Plzeňského a Karlovarského kraje na straně české. V roce 2020 čeká na obyvatele a návštěvníky města Schwandorf rozmanitý přeshraniční kulturní program, který je realizován Centrem Bavaria Bohemia za účasti regionů, lokálních kulturních aktérů a partnerského města Sokolov s podporou Bavorského ministerstva financí a pro vlast a zemského okresu a města Schwandorf.

Výběr akcí Kulturního města Čechy-Bavorsko 2020

  1. 3,: Zahájení Kulturního města Čechy-Bavorsko 2020
  • Šachy bez hranic(e) s Davidem Navarou,

10:00, Sparkasse (Postgartenstraße 4-6, 92421 Schwandorf)

  • Otevření pavilonu kulturního města a křest programové brožury,

14:00, náměstí Schwandorf

  • Česko-bavorský večer v baru,

19:00, Café Lawendls (Maximilianstraße 8, 92421 Schwandorf)

  1. 4.: Česko-bavorská výroba piva, Zámek Fronberg
  1. 4.: Vernisáž výstavy Čechy – Bavorsko, Hornofalcký dům umělců
  2. 4.: Česko-bavorský jarní koncert, Carl-Friedrich-Gauß-Gymnasium
  3. – 10. 5.: Promítání českých filmů, Kino Lichtwerk
  4. – 24. 5. Týden sousedů, Hornofalcký dům umělců a přilehlý park
  • 20. 4. Konference o průmyslové kultuře
  • 21. 4. Zahajovací den
  • 22. 4. Slavnostní akt a naražení sudu s pivem Kulturního města
  • 23. 4. Kulturní zlatý hřeb s Kafka band
  • 24. 4. Rodinný den
  1. 5.: Jazykový rychlokurz, Café Lawendls
  2. 6.: Česko-německý poetry slam, Skalní sklepy
  3. 7.: Sousedský fotbalový turnaj, FC Schwandorf AH
  4. 9.: Koncert Jihočeské filharmonie, Hala firma Horsch