Na Svatém Kříži shořela část tržnice. Zásah komplikoval vítr i exploze tlakových lahví

Ostraha areálu tržnice Svatý Kříž u Chebu zpozorovala požár v jednom prodejním stánku krátce před jednou hodinou v noci z pondělí na úterý. Ihned po oznámení na tísňovou linku hasičů vyjeli k požáru jednotky z prvního stupně poplachového plánu. Zásah komplikoval vítr i výbuch několika tlakových lahví.

 „První byli na místě hasiči ze stanice Cheb,“ informoval mluvčí HZS Karlovarského kraje Martin Kasal. „V době jejich příjezdu už byla plameny zasažená celá řada stánků v jednom bloku tržnice. Velitel zásahu tak ihned požádal o posilové jednotky, operační středisko rovnou využilo dohody o přeshraniční spolupráci a povolalo na místo také posily z německého Waldsassenu. Vítr stále rozfoukával plameny, které se díky množství hořlavého materiálu ve stáncích snadno šířily, až zasáhly celý jeden blok prodejních stánků, téměř tři desítky stánků. Hasiči se tak kromě likvidace požáru zaměřily na ochranu okolních bloků se stánky, restaurace a dalších obchodů. Během hašení došlo k minimálně čtyřem explozím tlakových lahví, které byly v hořících stáních. Zásah komplikoval také nedostatek požární vody na místě události. V areálu tržnice jsou dvě nádrže na požární vodu, nedostatečný tlak omezoval dostatečnou dodávku vody. Po třech hodinách dostali hasiči požár pod kontrolu a bylo možné některé jednotky hasičů poslat zpět na základny,“ upřesnil.

Na místě po celou dobu zůstala jednotka z Chebu, bylo nutné rozhrabávat a rozebírat požářiště a vyhledávat skrytá ohniska. V dopoledních hodinách se na místo požáru vrátili vyšetřovatelé, kteří zjišťují, proč začalo hořet a jaká vznikla škoda.

U požárů prodejních stánků na tržnici Svatý Kříž zasahovali hasiči také v roce 2017, o rok později hořely na tržnici skladovací prostory. V roce 2011 vyjížděli hasiči k požáru tržnice na Nový rok, kdy začalo hořet od zábavní pyrotechniky.

Zasahující jednotky: HZS Cheb (CAS 20 Scania, CAS 30 T815-7, AŽ 37 Iveco), HZS Sokolov (CAS 30 T815-7), HZS CHZ Sokolov (TEA PPLA Scania), HZSp SŽ Cheb (CAS 20 Scania, CAS 30 Scania), JSDH Kynšperk (CAS 20 T815), JSDH Cheb (CAS 15 Renault), JSDH Březová (CAS 30 T815-7), JSDH Hazlov (CAS 32 T815), FFW Waldsasen