V Česku opět řádí ptačí chřipka. Během posledního šíření nákazy zdražila vejce v obchodech o 25 %

V Česku se po třech letech opět objevila vysoce nakažlivá ptačí chřipka. Nelze vyloučit zdražování vajec nebo drůbežího masa, bude ovšem záležet na rozsahu nákazy, a to jak v ČR, tak v Evropě.

Ilustrační foto: Xuân Tuấn Anh Đặng

V Česku se nyní objevilo letošní druhé ohnisko ptačí chřipky. Nemoc se objevila v komerčním chovu na Pardubicku. První výskyt ptačí chřipky v Česku po třech letech byl zaznamenán letos v lednu v malochovu na Žďársku.

Poslední obdobná situace nastala v Česku v lednu 2017. Ptačí chřipku se tehdy podařilo eliminovat během necelých čtyř měsíců. Cenové tlaky byly v té době patrné zejména v případě vajec. Do Česka byla ptačí chřipka v roce 2017 zavlečena ze sousedních zemí, na území EU se ptačí chřipka objevila už v posledním čtvrtletí roku 2016. Na přelomu let 2016 a 2017 vzrostly evropské ceny vajec až o dvacet procent, z velké části právě kvůli šíření ptačí chřipky, které vede k vybíjení chovů nakaženého ptactva, a tudíž k omezení nabídky vajec na trhu.

V Česku v době poslední kritické fáze šíření ptačí chřipky v Evropě, tedy v období od října 2016 do dubna 2017 vzrostla průměrná cena deseti kusů čerstvých vajec z 26,90 Kč na 33,60 Kč, tedy o zhruba 25 procent. Z velké části byly důvodem právě cenové tlaky související s celoevropským šířením nákazy ptačí chřipky.