Silný vítr v Karlovarském kraji způsobil výpadky elektřiny a komplikace na železnici

Extrémně silný vítr v noci z neděle 9. února 2020 na pondělí 10. února měl v Karlovarském kraji za následek přerušení dodávek elektrické energie a zastavení dopravy na několika železničních tratích. ČEZ vyhlásil pro území Karlovarského kraje kalamitní stav, bez elektřiny je nyní 2776 uživatelských přípojek. Po pádu stromu na osobní automobil v Aši byl jeden zraněný člověk převezen záchranáři na chirurgickou ambulanci chebské nemocnice.

Foto: HZS Karlovarského kraje

Nebezpečný vítr začal foukat už v neděli večer, přičemž dosahoval v nárazech rychlosti až 134 km/h. Během noci pak zasahovaly jednotky hasičů po celém kraji. „Podle našich informací Hasičský záchranný sbor Karlovarského kraje eviduje více než 150 událostí, ke kterým hasiči vyjížděli v noci i během dneška. Většina zásahů se týkala odstranění padlých stromů, v jednom případě došlo k zapálení lesa bleskem,“ upřesnil hejtman Petr Kubis.

V pondělí v ranních hodinách vyhlásil ČEZ kalamitní stav pro území regionu. Výpadky v dodávkách elektrické energie postihly 33 obcí Karlovarského kraje. Poruchy energetici postupně řeší, nahlásit je lze na stránkách ČEZ https://bezstavy.cz/#/

Foto: HZS Karlovarského kraje

Kvůli větru popadaly stromy na železniční trati Cheb – Aš, kde by měly cestující vozit náhradní autobusy. Provoz byl přerušen i v úseku Tršnice – Luby. Náměstek hejtmanky pro oblast dopravy Martin Hurajčík dodal: „Z preventivních důvodů nejezdí přeshraniční vlakové spojení Cheb – Marktredwitz, Cheb – Vojtanov, Aš – Hof, Mariánské Lázně – Karlovy Vary, vlak z Bečova do Karlových Varů už je v provozu. Odkloněna byla trasa Pendolina, a to přes Karlovy Vary směr Ústí nad Labem.“ Na silnicích v našem kraji není žádná uzavírka, omezení průjezdnosti se týkalo pouze silnice I/20 mezi Karlovými Vary a Plzní. Na letišti v Karlových Varech vítr prozatím žádné škody nenapáchal.

Meteorologové vydali výstrahu týkající se extrémně silného větru s nárazy nad 110 km/h také pro pondělní dopoledne a upozorňují na silný vítr s rychlostí nad 90 km/h rovněž s platností od pondělí 10. února 13:00 do 17:00 hodin. Silný západní vítr bude podle předpovědi trvat až do úterý 11. února 20:00 hodin.

Foto: HZS Karlovarského kraje