Vydával se za vnuka a chtěl půl milionu. Ostražitý senior zavolal policii

Falešný vnuk chtěl po seniorech z Mariánskolázeňska peníze. Manželský pár ale vytušil podvod a vše okamžitě oznámil na policii.  O několik set tisíc korun tedy seniorský pár nepřišel pouze díky své ostražitosti i skvělé a rychlé práci policistů, kteří muže zadrželi a zamezili tak předání finančních prostředků.

„Takzvaná legenda „VNUK“ znovu ožila na Chebsku,“ informoval policejní mluvčí Jakub Kopřiva. „Seniorský pár ale o své finanční prostředky díky své duchapřítomnosti nepřišel. Pár ve věku 79 a 78 let kontaktoval na pevné lince dosud neznámý muž, který se představil jako jejich vnuk. Po chvíli jim měl sdělit, že by potřeboval půjčit 500 000 korun, protože své nemá v současné době k dispozici a nutně potřebuje něco zaplatit. Po domluvě měl senior připravit peníze do obálky s tím, že si pro ně za několik minut přijede. Po ukončení telefonátu ale senior pojal podezření, že by se mohlo jednat o podvod a okamžitě zavolal na tísňovou linku policie. Do místa jeho bydliště, které se nachází poblíž Mariánských Lázní, tak okamžitě vyjel kriminalista z chebského 1. oddělení obecné kriminality společně s policisty z obvodního oddělení Mariánské Lázně. Po příjezdu policistů byl před domem muž, který měl finanční prostředky od seniorů vyzvednout. Později se ukázalo, že ten je řidičem taxislužby a byl telefonicky kontaktován neznámým mužem, aby peníze vyzvedl a poté je odvezl na domluvené místo,“ doplnil.

Kriminalisté ještě téhož dne zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze zločinu podvod ve stádiu pokusu, na který trestní zákoník v těchto případech, mimo jiné, stanoví trest odnětí svobody až na osm let. Případem se kriminalisté stále zabývají.

PREVENCE:

Opětovně varujeme seniory před podobnými praktikami podvodníků, kteří přicházejí s legendou vnuka a požadují vyplacení peněz na jakékoliv potřeby. Legenda „vnuk“ patří k nejznámějším a nejpoužívanějším lstím. Většinou telefonát začíná slovy „ahoj dědo, ahoj babi….“ Důvěřivý senior osloví volajícího jménem svého vnuka a ten obratem začíná s příběhem o tom, že se nachází v nouzi a nutně potřebuje peníze. Současně uvádí, že se však pro hotovost nemůže dostavit osobně a tak pošle svého kamaráda. Pokud Vám z neznámého čísla volá osoba vystupující jako Váš vnuk či rodinný příslušník a Vy si nejste jisti, že byste ho po hlase poznali, tak se zeptejte na jeho celé jméno – rozhodně se nenechte odbýt odpovědí „ale babi, to jsem přece já, ten nejstarší….

Vyžadujte osobní kontakt – pokud po Vás bude někdo v telefonickém hovoru chtít peníze a navrhne, abyste je předali kamarádovi či kamarádce, tak odmítněte a poproste svého rodinného příslušníka, aby se pro ně stavil osobně. Cizího člověka nikdy nepouštějte do svého domu či bytu.

Ověřujte – volá Vám rodinný příslušník z cizího čísla a chce po Vás peníze? Po skončení hovoru mu zavolejte na jeho skutečné číslo, které máte uložené v telefonu a ověřte si, že jste skutečně hovořili s ním.

Pokud budete mít jakékoli podezření, že vás kontaktoval podvodník, nebo se o to pokusil, vždy to oznamte policistům na tísňovou linku 158.