Počet obyvatel naší republiky vzrostl

Během prvních tří čtvrtletí letošního roku vzrostl počet obyvatel České republiky o 31,4 tisíce na 10,68 milionu. Většinu přírůstku zajistila zahraniční migrace. Počet živě narozených dětí i počet zemřelých meziročně mírně poklesl. Méně bylo letos také sňatků.

Foto: M. Amber

„V průběhu prvních tří čtvrtletí letošního roku se živě narodilo více jak 85 tisíc dětí. Ve srovnání se stejným obdobím roku 2018 to však bylo o téměř dva tisíce méně. Meziročně mírně ubylo jak dětí narozených vdaným ženám, tak ženám svobodným. Počet nemanželských dětí byl meziročně nižší o tři procenta, zatímco počet dětí narozených v manželství o dvě procenta,“ uvedla Michaela Němečková z oddělení demografické statistiky ČSÚ.

Od začátku letošního roku do konce září se počet obyvatel České republiky zvýšil o dalších více než 31 tisíc lidí. Počet obyvatel ČR je tak momentálně nejvyšší od konce druhé světové války. Ke konci letošního září činil tento počet 10 681 161 osob. Ze zmíněného celkového přírůstku přesahujícího 31 tisíc osob má přírůstek stěhováním na svědomí více než 95 procent, přirozený přírůstek, tedy rozdíl mezi živě narozenými a zemřelými, zodpovídá letos za necelých pět procent celkového přírůstku. Celkový přírůstek obyvatelstva je letos za první tři čtvrtletí nejvyšší od roku 2008.

Je pravděpodobné, že přírůstek stěhování letos překoná loňský výsledek, takže bude nejvyšší od roku 2008 i v ročním sledování. Roky 2007 a 2008 vykazují nadmíru vysoký přírůstek stěhování, daný předkrizovou prosperitou České republiky. Navzdory tomu, že přírůstek stěhováním od roku 2016 soustavně díky obnovené prosperitě opět stoupá, i letos citelně zaostane za výsledkem právě z let 2007 a 2008, která migraci do Česka dosud přála nejvíce.