Kraj představil nově zrekonstruované prostory Domova pro seniory SKALKA v Chebu

Zástupcům médií dnes byly slavnostně představeny kompletně zrekonstruované prostory Domova pro seniory SKALKA v Chebu. ​Rozsáhlá obnova osmipodlažní obytné budovy i dvoupodlažního hospodářského pavilonu včetně venkovního prostranství započala již v roce 2014. Karlovarský kraj na ni čerpal prostředky jak ze Státního fondu životního prostředí, tak hlavně z dotačního programu Ministerstva práce a sociálních věcí ČR. Cílem projektu bylo zvýšit kapacitu ubytovacího zařízení a kvalitu poskytovaných služeb.

„Jsem velice rád, že se podařilo úspěšně dokončit několik let trvající rekonstrukci domova. Díky ní můžeme seniorům z Chebu a širokého okolí nabídnout příjemné moderní zázemí, které je plně bezbariérové a poskytuje potřebné soukromí. Věřím, že nové prostory budou dobře sloužit nejenom obyvatelům domova, ale i zdejším zaměstnancům, kteří vykonávají velmi náročnou a vysoce záslužnou práci. Všem, co se na přípravě a realizaci této nákladné přestavby podíleli, bych chtěl moc poděkovat,“ uvedl náměstek hejtmanky Karlovarského kraje Petr Kubis.

V rámci rekonstrukce Domova pro seniory SKALKA v Chebu bylo nejprve provedeno postupné zateplení budovy a výměna dveří a oken za celkem 15,7 milionu korun. Necelé 4 miliony korun se Karlovarskému kraji vrátily ze Státního fondu životního prostředí. Dalších 6,7 milionu korun stála přístavba výtahu, který díky své prostornosti ocenili především klienti pohybující se na invalidním vozíku a také personál, jenž převáží seniory na lůžku. Upraveno bylo rovněž venkovní prostranství před vstupem do domova. Na tyto práce pak navázala rekonstrukce vnitřních prostor domova, která byla rozdělena na dvě etapy.

První etapa byla zaměřená na rekonstrukci hospodářského pavilonu a k jejímu zahájení došlo v roce 2016. „Na stavebních pracích v celkovém objemu 35,4 milionu korun se Karlovarský kraj podílel částkou téměř 9 milionů korun. V rámci této etapy přestavby, kterou zajišťovala společnost CL-EVANS, došlo především k obnově kuchyně a jejího zázemí. Modernizace se dočkalo i druhé nadzemní podlaží, kde vznikly nové pokoje pro klienty trpící stařeckou demencí s kapacitou 8 lůžek. Součástí stavebních prací byla také přístavba společenské místnosti a prosvětlené zimní zahrady,“ upřesnil Petr Kubis.

Cílem druhé etapy projektu, jež začala v roce 2017, byla rekonstrukce a modernizace hlavního osmipodlažního objektu. „Stavební práce, které prováděla firma OHL ŽS, vyšly na 76,9 milionu korun. Dotace z programu Rozvoj a obnova materiálně technické základny sociálních služeb Ministerstva práce a sociálních věcí ČR činila 50 milionů korun a o úhradu zbylých nákladů ve výši 26,9 milionu korun se postaral Karlovarský kraj. Celková kapacita domova představuje 108 lůžek. Seniorům jsou nově k dispozici jednolůžkové i dvojlůžkové plně vybavené pokoje s vlastním bezbariérovým sociálním zařízením a kuchyňskou linkou. Pro volnočasové aktivity a setkávání s ostatními klienty mohou využívat 4 velké společenské místnosti. Stávající administrativní provoz byl pak přemístěn z hospodářské budovy do prvního nadzemního podlaží tohoto objektu,“ dodal Petr Kubis.