Užijte si adventní čas třeba i na vánočních trzích v německém pohraničí

Právě nyní už většina z nás žije adventním časem. Mnozí tak vyráží na chutný svařák a voňavý grog nebo punč přímo na vánoční trhy, které se konají v několika městech Karlovarského kraje. Zdejší obyvatelé pravidelně vyráží na vánoční trhy také k našim německým sousedům. Tam jsou podle mnohých ceny o něco vyšší než v Čechách, ale na druhou stranu jsou tamní nápoje jiné nejen svým ochucení a přípravou. Svařené víno tam vyjde v průměru na 5 Euro, z toho tři Eura stojí nápoj samotný a dvě Eura je záloha na hrneček, do kterého vám prodavači nápoj nalijí. Po jeho odevzdání tak dostanete zálohu nazpět. Cena nejoblíbenějšího typicky německého jídla – bratwurstu vyjde zhruba na 3 Eura za dvě klobásky v housce. Samozřejmostí je, že si na trzích můžete nakonec vybrat také z nepřeberného množství dalších pochutin.

Popisek: Vánoční trhy se pravidelně konají i v nedalekém Hofu- foto: VID

A kam se do Německa vydat na vánoční trhy a kdy? To přinášíme v krátkém přehledu:

Nürnberg: Tady se konají největší vánoční trhy poblíž Karlovarského kraje. Otevřené jsou každý den od 10 do 21 hodin. Poslední den, kdy se konají, je úterý, 24. prosince. Na Štědrý den jsou otevřené pouze do 14 hodin. Nacházejí se po celé hlavní třídě od nádraží až směrem k tamnímu hradu. Součástí trhů je pravidelný kulturní program.

Marktredwitz: Nově najdete adventní trhy v místním městském parku nedaleko historického centra. To z důvodu bezpečnosti obyvatel. Dříve se trhy rozprostíraly přímo v centru města. Letos je jejich heslo: Kouzelný advent v Marktredwitz. Vychutnat si tu můžete nejrůznější adventní speciality. A otevřené jsou ve čtvrtek a v pátek od 15 do 21 hodin a v sobotu a neděli od 13 do 21.hodin. Když je hodně lidí, nechávají stánkaři otevřeno i déle. Trhy tady končí už v neděli 22. prosince.

Hof: Tady se vánoční trhy konají na náměstí v části starého města směrem od kostela svaté Marie. Otevřené jsou od pondělí do soboty vždy od 10 do 20 hodin. V neděli pak od 11 do 20. hodin. Součástí je široký doprovodný program, hudební vystoupení a mnoho dalšího. Trhy tady končí už v pondělí 23. prosince.

Waldsassen: Tady budou vánoční trhy už jen druhý adventní víkend, tedy 7. a 8. prosince.  Otevřené budou od 14 do 20 hodin a nacházejí se v centru u zdejší katedrály. Zakoupit tu můžete vánoční ozdoby, svíčky, pletené zboží, klášterní práce, dřevěné lucerny, šperky, železné dekorace, tašky, prošívané jedinečné předměty, svícny. Z pochutin tu seženete třeba svařené víno, punč, klobásy, uzeného pstruha, pražené mandle anebo štoly.

Tirschenreuth: I tady budou vánoční trhy otevřené pouze druhý adventní víkend 7. a 8. prosince a to od 15 do 22 hodin v části města zvaném Fischhof a Fischhofpark. V neděli je pak na tomto trhu otevřeno od 13 do 20 hodin. Vidět tu můžete více než 130 vystavovatelů, kteří zde předvádí své řemeslné výtvory. Spatříte tu ozdoby a vonné svíčky a drahé látky, koření, šperky a vysoce kvalitní kovové doplňky. Nechybí tu ani několik druhů svařeného vína.

Selb: V historickém centru tohoto známého města vánoční trhy potrvají až do  neděle 22. prosince. A trhy tu můžete navštívit vždy od pátku do neděle. O víkendech je součástí trhů unikátní kulturní program. V pátek je tu otevřeno od 15.30 do 20 hodin, v sobotu od 11 do 20 hodin a v neděli od 14 do 20 hodin. Kromě tradičních adventních pochutin, se tu můžete těšit také na rozmanitý kulturní program, vystoupení pěveckých sborů, dechových orchestrů a mnoho dalšího.

VID