Františkovy Lázně chystají vánoční trhy i oslavu Silvestra

Další rok se chýlí ke konci a i starosta města Františkovy Lázně Jan Kuchař bilancuje, co vše se ve městě povedlo zařídit a na co se mohou lidé těšit v příštím roce. Jednou z novinek, na kterou se mohou obyvatelé nejen tohoto lázeňského města připravit, je zcela nové návštěvnické centrum v Národní přírodní rezervaci Soos.

Pane starosto, jak byste zhodnotil letošní rok ve Františkových Lázních?

Letošní rok byl a ještě bude, opravdu náročný. Víc jak deset let trvající proces snahy o zápis na seznam UNESCO se dostal do cílové rovinky. Byla odevzdána nominační dokumentace, město prošlo několika kontrolami a to i tou nejdůležitější, kdy nás navštívili experti mezinárodní organizace ICOMOS. Po celou dobu reagujeme na dotazy a pracujeme na všech vyžádaných doplnění. Je to hodně stresující, protože každá chyba by mohla zhatit a to definitivně, celý proces. Podařilo se nám postavit nové turistické centrum na Národní přírodní rezervaci Soos za 20 milionů korun, které se budeme přes zimu snažit dovybavit mobiliářem a připravit na otevření do nové sezóny. S projektem na Soosu je spojeno i otevření historických štol na Komorní hůrce, kam by již příští rok mohla zavítat i veřejnost. Ještě před zimou se podařila dokončit stavba kanalizace i chodníků na Chebské ulici, která dostane na jaře ještě nový asfaltový povrch. V Žírovicích je hotová nová komunikace, včetně veřejného osvětlení, to je hotové i v ulici Pod Lipami, včetně nového chodníku.

Požádali jste v letošním roce také o nějaké dotace?

Ano. Bylo zpracováno několik projektů. Zaměřeny jsou na revitalizaci parků, cyklostezku, koupaliště Jadran, ale také na vytvoření strategických dokumentů v oblasti dopravy, cestovního ruchu, ochrany životního prostředí apod. Všechny tyto dokumenty by měly pomoci utvořit nový strategický plán města.

Na co se chystáte v příštím roce?

Určitě zahájíme práce na ekologizaci františkolázeňské výtopny, budeme pokračovat na revitalizaci dalšího z parků, kterým jsou tentokrát Sady Bedřicha Smetany. Opravovat se bude kolonáda Solného a Lučního pramene a budeme se snažit zahájit kompletní rekonstrukci veřejného osvětlení, které je bohužel v horším stavu než jsme předpokládali. Opravovat by se mělo všech cca 1200 světelných bodů, kde přejdeme na nízkoenergetické zdroje.

Připravujete nějaké vánoční akce pro obyvatele ve vašem městě?

Samozřejmě, jako každý rok. Město Františkovy Lázně a Městské kulturní středisko si na první advent pro všechny připravilo slavnostní rozsvěcení vánočního stromu. Stane se tak v neděli 1. prosince, akce se uskuteční u Františkova pramene. Součástí rozsvěcení bude také malý adventní trh. Adventní akce potrvá od 10. do 19. hodin. Slavnostní rozsvěcení vánočního stromu se uskuteční v 18. hodin. Lidé se mohou těšit na akce pro děti, jako například dětskou dílničku Malování s Ríšou. Chybět nebude ani Adventní koncert Základní umělecké školy Járy Cimrmana, vystoupení dětí ze Základní školy Františkovy Lázně a před rozsvěcením vánočního stromu dorazí i zpěvák Vladimír Nerušil s kapelou Malevil, kteří tu zazpívají ty nejznámější koledy a skladby od Waldemara Matušky.

Chystáte i kulturní program na Silvestra?

Ano. Tradičně organizujeme ´Mejdan z Národky´, který si lidé velmi oblíbili. Akce začne v úterý 31. prosince od 20. hodin a potrvá až do 1. hodiny ráno. Na diváky čeká nepřetržité hudební vystoupení a chybět nebude ani ohňostroj.

Silvestr oslavíme tradičně open air, tedy pod širým nebem na Národní třídě. Připraven je program, kde si každý najde to své. Konec roku má být veselý a tak je sestaven i program.
Letos na Silvestra Vás čeká na Národní třídě nepřetržité hudební vystoupení, o které se postará hudební skupina Humbuk (představí svůj nový hudební clip), dále dívčí pop-rocková kapela The Apples – girls rock, vše doplní DJ LUBOŠ. Zažijete originální průřez místní tvorbou, českými a světovými hity, nezapomeneme ani na Karla Gotta. Začínáme 31. prosince 2019 v 20 hodin a končíme 1. ledna 2019 v 1 hodinu. Občerstvení a toalety zajištěny. Nezapomeneme ani na přípitek a ohňostroj.