Přednášku Čechoslováci v gulagu vyslechnou zájemci v jáchymovském muzeu

Historik Jan Dvořák z Ústavu pro studium totalitních režimů přiblíží návštěvníkům projekt tohoto ústavu s názvem Čechoslováci v gulagu. Přednáška je naplánována na sobotu 9. listopadu od 17 hodin v Muzeum Královská mincovna v Jáchymově.

Projekt se zabývá osudy českých krajanů a občanů Československa, kteří se z různých důvodů dostali na území Sovětského svazu, aby byli v době stalinských represí na základě vymyšleného obvinění popraveni, nebo skončili v nápravně pracovních táborech.

Díky zpřístupněným ukrajinským a částečně i ruským bezpečnostních archivů je dnes možné tragické osudy našich spoluobčanů v Sovětském svazu nejen zrekonstruovat, ale především poprvé po dlouhých desetiletích připomenout tuzemské veřejnosti.

Ke stému výročí bolševické revoluce v Rusku v roce 2017 připravila Česká televize ve spolupráci s Ústavem pro studium totalitních režimů třídílný dokumentární cyklus Čechoslováci v Gulagu. Ve stejném roce vznikl i první díl stejnojmenné knihy podrobně mapující jednotlivé osudy. Ohlas veřejnosti byl značný, v roce 2018 proto vyšel druhý díl, letos na podzim se připravuje vydání třetího dílu. Publikaci přednášející a její spoluautor rovněž představí.