Sbírka profesora Heina a fotografie Sinje Dillenkofer budou k vidění v muzeu

Městské muzeum Františkovy Lázně prezentuje od 8. listopadu 2019 do 1. března 2020 výstavu vytvořenou v partnerském městě Bad Soden, jež sestává z předmětů ze sbírky profesora Heina a fotografií stuttgartské umělkyně Sinje Dillenkofer. Vernisáž výstavy se koná 8. listopadu v 19 hodin.

Se svými úvahami o interdisciplinárním vnímání přírody a člověka patřil Alexander von Humboldt (1769–1859) k nejvýznamnějším vědcům své doby. Díky svému liberálnímu světonázoru byl také jedním z prvních kritiků otroctví a etnického útlaku.

„Humboldt je nejspíš nejdokonalejším vědcem své doby.“ (Thomas Jefferson)

Alexander von Humboldt svým dílem zásadně předběhl svou dobu, což dokládají v současnosti nanejvýš aktuální témata jako klimatické změny či přelidnění planety. Při akcích jako „Fridays for future“ (školní stávky pro klima) by byl jistě zvaným řečníkem, jenž dokáže pojmenovat možná řešení.

Nechť je nám tedy 250. výročí narození Alexandra von Humboldta příležitostí, abychom se společně vydali po stopách tohoto vědce, badatele a člověka.

„Považoval jsem za lepší udělat alespoň něco, nežli se o nic ani nepokusit s argumentem, že vše nelze zvládnout.“ (A. v. Humboldt)