Zemřel dirigent František Drs. Spolupracoval s orchestry v Mariánských Lázních i Karlových Varech

Západočeští milovníci vážné hudby potkávali Františka Drse pravidelně v Mariánských i Františkových Lázních nebo například v Karlových Varech. V sobotu 2. listopadu přišla smutná zpráva, že dirigent a koncertní mistr František Drs zemřel ve věku 66 let. Umělec spolupracoval také se Západočeským symfonickým orchestrem Mariánské Lázně, Karlovarským Symfonickým Orchestrem i s komorním souborem Divertimento.

Foto: Karlovarský symfonický orchestr

Poslední jmenovaný ansámbl dirigoval a zároveň doprovázel hrou na housle na prknech Městského divadla Mariánské Lázně. Spolu s ním tu zářili další hudební i pěvecké hvězdy. Pořady, v nichž Drs účinkoval, moderoval Alexandr Komarnický. “Na Františka budu vzpomínat jako na báječného profesionála a velmi milého člověka. Byl u mých pracovních začátků a nejednou mi poradil z pozice matadora v záři reflektorů. Jeho laskavost a charisma z něj doslova vyzařovali, nicméně na ulici byste ho snadno přehlédli. Působil totiž velice skromně a nenápadně i přes svou urostlou postavu. Usmíval se a rozdával dobrou náladu vždy a všude. Nejinak tomu bylo na našem nedávném společném koncertě, i když jemu samotnému už příliš veselo nebylo,” svěřil moderátor. Na jevišti se oba potkávali 15 let, spolupracovali na opeře, operetě i na muzikálu a vždy bavili publikum všech věkových kategorií. Čest jeho památce.

František Drs studoval hru na housle na pražské konzervatoři a AMU, soukromě dirigování. V roce 1974 nastoupil jako koncertní mistr operního orchestru Divadla J. K. Tyla v Plzni, kde působil do roku 1997. V roce 1980 zde začal dirigovat nejprve balety a později operní představení. Jeho prvním samostatným operním titulem byla Humperdinckova Perníková chaloupka (1987). Ve svém repertoáru má více než 30 operních děl a 12 baletů (např. Prodaná nevěsta, Dalibor, Hubička, Tajemství, Rusalka, Čert a Káča, Jakobín, Příhody lišky Bystroušky, Donizettiho Viva la mamma a Nápoj lásky, Lazebník sevillský, Don Giovanni, Kouzelná flétna, Rigoletto, Trubadúr, La traviata, Maškarní ples, Pucciniho Bohéma, Carmen, Faust a Markéta, ale i Čajkovského Piková dáma a Korsakovova Pohádku o caru Saltánu. Z baletů např. Špalíček B. Martinů, Čajkovského Šípková Růženka, Prokofjevova Popelka, Romeo a Julie ad.). Pravidelně spolupracuje s řadou symfonických orchestrů. Jeho obsáhlý repertoár zahrnuje i řadu děl z oblasti symfonické a oratorní tvorby i nahrávky pro Český rozhlas, převážně z oblasti soudobé tvorby. Od roku 2003 je dirigentem Komorního orchestru ND v Praze. Jako dirigent se představil v Německu, Francii, Rakousku, Rusku a Litvě. Během svého působení v Hudebním divadle v Karlíně doplnil svůj repertoár o díla z oboru klasické operety a muzikálu. Je zakladatelem festivalu „Operní týden“ v kutnohorském Vlašském dvoře (od roku 1995). V letech 2000 až 2011 byl dirigentem Státní opery Praha, kde se spolupodílel na nastudování oper Karla Weise Polský žid, Zdenka Merty La Roulette, Leonarda Bernsteina Candide  a Benjamina Brittena Smrt v Benátkách, a dále zde dirigoval opery La traviata, Madama Butterfly, Carmen, Tosca  a Rusalka. Od 1. 1. 2012 je dirigentem Opery Národního divadla v Praze, kde se mj. podílel na nastudování světové premiéry opery Válka s mloky  Vladimíra Franze.  

Zdroj: Národní divadlo