Oxid uhelnatý přiotrávil dítě

K otravě dítěte oxidem uhelnatým došlo v sobotu večer v domácnosti v chebské ulici Dukelská. Záchranáři dostali hlášení o tom, že se někomu udělalo špatně a ihned vyrazili na místo. Proč k úniku tohoto nebezpečného plynu došlo se zatím neví a je to v šetření policistů.

„Když záchranáři přijeli na místo, ihned jim začaly čidla, která mají ve svých batozích hlásit, že je tam únik oxidu uhelnatého. Ihned zalarmovali také hasiče a policisty,“ sdělil tiskový mluvčí Záchranné služby Karlovarského kraje Radek Hess. „Na místě jsme ošetřili jedno intoxikované dítě, které jsme následně převezli do nemocnice,“ poznamenal mluvčí.

Oxid uhelnatý unikl z plynového kotle, který měla rodina doma. „Na místě byla matka s dítětem. Matce se nic nestalo, dítě převezli záchranáři na ošetření,“ konstatovala tisková mluvčí policistů Eva Hnátková. „Proč přesně k úniku plynu došlo budeme nadále vyšetřovat. Na místo dorazili i hasiči, kteří se příčinou úniku plynu budou také zabývat,“ poznamenala tisková mluvčí.

Oxid uhelnatý je velmi nebezpečný a zákeřný plyn, který není cítit. Tento plyn blokuje přenášení kyslíku krví, protože jeho vazba s hemoglobinem je až 300 krát pevnější než vazba kyslíku a z hemoglobinu se stává karboxyhemoglobin. Člověk se následně začíná dusit a upadá do bezvědomí.

První pomoc spočívá v přerušení kontaktu s plynem. To znamená, že lidé musí vyvětrat, popřípadě vynést přiotráveného člověka z prostoru.

VID