Víte, jak správně třídit odpad?

Papír, sklo, plasty či nápojové kartony, to vše zvládne většina Čechů bez problémů roztřídit. Kam ale se starým elektrem? Je třeba z plastových lahví odstranit víčka a z papírů kancelářské sponky? Kam vyhodit dětské pleny? Třídění někdy není tak jednoduché, jak se na první pohled zdá, a koluje o něm množství mýtů.

Foto: kalhh

Ačkoli je u nás třídění odpadu téměř samozřejmostí, lidé se ve snaze chránit přírodu dopouštějí chyb a leckdy si zbytečně přidělávají práci, například oddělováním víček od lahví či pečlivým vymýváním kelímků. Jak se vyhnout nejčastějším pochybením a třídit správně? Vybrali jsme 5 nejčastějších omylů v třídění odpadu.

OMYL č. 1: Drobné elektro patří do směsného odpadu

Kam vyhodit starý telefon, notebook, elektronickou hračku či žehličku? Do červeného kontejneru ASEKOL. Při rozkladu spotřebičů na skládce totiž dochází k úniku nebezpečných látek, naproti tomu spotřebiče vhozené do červených kontejnerů putují přímo na speciální linku, kde se bezpečně rozeberou a až z 90 % zrecyklují. Do červených kontejnerů se vejdou spotřebiče do rozměrů 40 × 50 centimetrů, ty větší odvezte do sběrného dvora. Nejbližší kontejner naleznete na www.cervenekontejnery.cz.

OMYL č. 2: Papír jako papír

Ruličky od toaletního papíru nebo papírové obaly od vajíček jsou sice vyrobeny z papíru, ale materiál byl už tolikrát recyklován, že další zpracování už není možné. Vyhoďte jej proto do směsného odpadu nebo do nádoby na bioodpad. Do klasické popelnice patří i posmrkané či jinak znečištěné papírové kapesníky, z čistě z hygienických důvodů. Totéž platí i pro dětské pleny.

OMYL č. 3: Tuba od zubní pasty a obaly od brambůrků automaticky patří do plastů

Jen málokdo ví, že obaly od zubních past nejsou zcela plastové. V tubě se ukrývá vrstvička hliníku, a tak by neměla skončit v kontejneru na plasty, ale ve směsném odpadu. Dojedli jste poslední brambůrek a chystáte se obal vyhodit do žlutého kontejneru? Prohlédněte si vnitřní stranu obalu. Pokud je stříbrná, zpozorněte a zkontrolujte, zda má na obalu symbol trojúhelníku s číslem 5 a písmeny PP. Pokud ano, můžete jej bez obav vyhodit do plastů. Pokud ne, patří do směsného odpadu.

OMYL č. 4: Zrcadlo je sklo

Rozbilo se vám zrcadlo? Na první pohled se zdá, že střepy patří do kontejneru na sklo, opak je ale pravdou. Stejně jako v případě obalu od zubní pasty totiž obsahuje vrstvu kovu, takže by mělo putovat do směsného odpadu nebo sběrného dvora.

OMYL č. 5: Kelímky je nutné vymývat a víčka odšroubovat

Rozšířený mýtus, že plastové lahve je třeba před vhozením do plastů zbavit víček, je mylný. Uzávěry a etikety není nutné od lahví oddělovat, odstraňují se až následně při drcení a praní materiálu. Stejně tak není nezbytné odstraňovat z papírů kancelářské kovové svorky. V papírnách je z papíru vyndají magnetické separátory. Rozšířená je také fáma o nutnosti vymývání kelímků od jogurtů, margarínů či pomazánek. Plast se po dotřídění a rozdrcení pere a přitom se zbaví zbytků potravin a nečistot. Zběžným vypláchnutím kelímku ale určitě nic nezkazíte.