Během Dne otevřených dveří do chebského hospice zavítalo pět desítek návštěvníků

Na Dni otevřených dveří v chebském Hospici Sv. Jiří se mohla veřejnost seznámit s poskytovanými službami. Zařízení nabízí mobilní paliativní péči, odborné sociální poradenství a půjčovnu pomůcek. Během dne přišlo na pět desítek lidí.

V rámci dne otevřených dveří, který se konal v úterý 8. října, byly pro žáky devátých ročníků základních škol připraveny tři stanoviště, na kterých se seznamovali se službami hospice, tvořili koláž na téma lidská důstojnost či hospic a ozdobili si papuče dle své fantazie. Do tvoření papučí a koláží se mohla pustit i široká veřejnost. Během dne do hospice zavítalo pět desítek návštěvníků.

Foto: Archiv Hospicu Sv. Jiří

Při tvorbě koláží si většina žáků vybrala téma hospic a vznikly moc hezké koláže, které vystihly podstatu práce mobilního hospice i důležité aspekty, které s tématikou umíráním a smrti souvisí, např. rozhovor s dětmi o nemocech, umírání i smrti; otevřenost v komunikaci; možnost volby člověka nejen v případě výběru péče, ale ve všech směrech lidského bytí.

Koláž na téma lidská důstojnost si vybrala pouze jedna skupina žáků, podle organizátorů děti často netušily, co lidská důstojnost znamená, natož v jakých situacích je porušována.
Během představování služeb hospice se vyskytly různé reakce žáků, někteří se rozplakali, někdo mluvil o tom, že nemocný nemá vědět, že umírá, pro další to byl vůbec první rozhovor o umírání. „Myslím, že se pracovníkům hospice povedlo citlivě seznámit žáky i veřejnost s tématikou umírání, za celý den jsme se nesetkali s nezájmem o hospic, naopak, měli jsme pocit, že žáci informace vítají a že i pro ně se otevírá tématika, která jim není lhostejná. Jedna žákyně prohlásila: „V hospici je to OK“. Věřím, že se podařilo rozpoutat potřebný dialog mezi žáky, který bude pokračovat na poli školy i v rodině,“ dodává ředitelka hospice Alena Votavová.

Foto: Archiv Hospicu Sv. Jiří

Hospic se tak zapojil do Týdne sociálních služeb http://www.tyden-socialnich-sluzeb.cz/ a do Týdne pro mobilní hospicehttps://www.facebook.com/events/505352263603644/.