Na Pomezné se stále pracuje. Chystají přístavbu i muzeum

Na zachráněné tvrzi Pomezná nedaleko Chebu se stále pracuje. Chystá se projekt přístavby, kde by mělo v budoucnu vzniknout muzeum. Pokud vše půjde jak má, začít stavět by se mohlo už příští rok. Ještě letos by majitelé rádi obnovili historické zápraží.

Foto z akce na Pomezné, více fotografií zde

S opravami tvrze na Pomezné majitelé začali v roce 2015, kdy se z vrchu pravé strany věže vyvalil kus zdiva. To byla právě ta chvíle, kdy si řekli, že když nezačnou s opravami, stavba spadne. Rodina Petra Jašky vlastní nejen samotnou tvrz, ale také nedalekou chatu a pozemky pod nimi. Ale jak zjistili, objekt nebyl zanesen v katastrálních mapách, ačkoliv je již 60 let vyhlášen památkou. Celý rok tehdy trvalo, než se podařilo zapsání a pak teprve mohla začít oprava.

Fotografie z nedávné akce Den pro památky, více zde

„Rekonstrukce momentálně pokračuje prací na projektu přístavby chléva, kde by mělo vzniknout do budoucna muzeum,“ vysvětlil majitel Petr Jaška. „Projekt chceme dát na stavební úřad do konce roku a příští rok začít stavět. Mělo by se jednat o věrnou repliku stavby předválečné. Snad se nám do konce roku také podaří obnovit historické zápraží, které bylo před budovou věže odkryto v průběhu archeologických výzkumů, které v místě probíhaly před dvěma lety. Díky spolupráci s obcí Libá se nám podařilo podepsat smlouvu na dodávky elektřiny, tak věříme, že se snad začne do konce roku,“ uvedl.

Plány mají majitelé také se sanací venkovního sklepa, který se propadl. Pravděpodobně v těchto místech stávala v minulosti obytná budova. Ale jak Petr Jaška poznamenal, je velmi složité hledat, jak místo vypadalo. Je k dispozici jen velmi málo dokumentace. Překvapivé je také zjištění, že na Pomezné ještě před necelými sto lety žila stovka obyvatel.

Foto z akce na Pomezné. Více fotografií zde

Před rokem probíhal na pozemcích také archeologický výzkum. Práce byly prováděny pod vedením Michala Beránka, archeologa Muzea Cheb. „Právě muzeu a jeho archeologům je třeba poděkovat za vstřícný přístup i doposud odvedenou práci. Díky záchranným archeologickým výzkumům byla doposud vyčištěna budova věže včetně sklepa, znovuobjeven interiér chléva a poodhalena dlouhá historie obytné budovy bývalého statku. Letos se snad povede odkrýt studnu a v budoucích letech zrekonstruovat zachovalý sklep pod dnes zbouranou obytnou budovou. Právě obytná budova by si zasloužila rozsáhlý archeologický výzkum, na který ale bude nutné sehnat nemalé finanční prostředky,“ vysvětlil Petr Jaška.