V rámci Dne pro památky se otevře hrad Seeberg. Přichystány budou také prohlídky

Možnost prohlédnout si hrad Seeberg budou mít návštěvníci již tuto sobotu (28.9.) v rámci Dne pro památky.  Přichystané budou komentované prohlídky od 11, 14 a 16 hodin. Přítomní se budou moci seznámit s obnovovanými a méně známými památkami v Karlovarském kraji. Představí se také spolky činné v oblasti památkové péče. Zahrát přijede Jazz Combo Karlovy Vary. Organizátoři nezapomínají ani na ty nejmenší, pro které budou připraveny dětské dílny i jízda na koni.

 Na akci se budou moci seznámit návštěvníci například s i tím, jak pokračuje záchrana hradu Hartenberg. “ Půjde o prezentaci toho, že nedaleko Chebu existuje památka, která se postupně zachraňuje,“ vysvětlila zástupkyně hradu Hartenberg Martina Vavřínová.  „Již teď je z velké části přístupná a koná se zde řada akcí,“ upřesnila.

Foto: Archiv hradu Hartenberg

Myšlenka pro vznik Dnů kulturního dědictví přišla v roce 1984 od francouzského ministra kultury. První zemí, která se k projektu připojila bylo Nizozemsko, které brzy následovali další země, jako například Švédsko, Belgie nebo Skotsko. Česká republika se mezi skupinu, která v dnešní době čítá již 49 zemí, zařadila v roce 1991. Dny evropského kulturního dědictví organizuje Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska.