Michal Nesvadba: Mám svoji „práci“ velmi rád. Doufám, že to diváci z hlediště mohou poznat

Když se řekne František a Kouzelná školka, hned je jasné, že řeč bude o Michalu Nesvadbovi. Kromě televize mohou děti oblíbeného herce spatřit na zájezdových představeních, na kterých se baví nejen ti malí, ale i jejich rodiče. V příštím roce oslaví pořad Kouzelná školka 20 let trvání. Chystají se velké oslavy, od září do Kouzelné školky přišel i nový skřítek Filípek z Fanfárie a připravuje se i zbrusu nová muzikálová show pro děti. Fanoušci z Chebska budou mít příležitost vidět představení Michala Nesvadby – Michal na hraní – 13. října v chebském KC Svoboda.

O tom, co právě chystá, kde čerpá inspiraci, jaké chystá oslavy a dalších zajímavostech, si s hercem povídalo Živé Chebsko.

Do Kouzelné školky, která letos slaví 20 let, už začíná chodit druhá generace dětí. Vzpomínáte, jaké byly začátky?

Když to vezmu z toho profesionálního hlediska, tak jsme začínali v malém studiu, odkud se vysílaly zprávy. Nyní, po dvaceti letech, už má Kouzelná školka své vlastní velké studio a já vlastní šatnu, na které je obrázek Františka a pod ním mé jméno. Když prochází skupinky dětí, kteří se jdou podívat na natáčení, kolem mých dveří, tak často za nimi slyším: “Jé! Tady bydlí Michal!“

Kde čerpáte inspiraci k práci pro děti?

Nabíjím se den co den. Dívám se kolem sebe a někdy i drobná věc, kterou vidím, například v rukách mého syna nebo někde v obchodě, ve mně hned evokuje nápad, jak ji použít, ale jinak. Za ta léta mám vycvičený reflex k tomu, abych uměl snadno překvapit diváky. Mimochodem, když něco vidím a zdá se mi, že bych s tím dokázal udělat slušnou pointu nebo gag na zasmání, tak si to hned koupím, ač je to třeba nesmysl. Manželka už neví, kam to všechno dávat.

Do vašeho představení zapojujete nejen děti, ale i jejich rodiče. Jak moc je to náročné?

Rodiče jsou pro mě samozřejmě velmi důležití. Po celou dobu představení jsem s nimi v kontaktu skrz drobné vtípky a narážky, které je lehce poškádlí a pobaví. Mám svoji „práci“ velmi rád. Doufám, že to z hlediště mohou poznat.

Kromě Kouzelné školky, kde vás mohou diváci ještě vidět?

Ještě, než si řeknu dost, už je třeba zvolnit, vrhl jsem se do velkého projektu. Jmenuje se „Fantazie na kolečkách“ a je to muzikálová revue se vším, co děti baví, s čím si hrají a čemu se rády smějí. Premiéra bude v příštím roce v březnu v Praze a posléze budeme jezdit po všech velkých zimních stadionech po celé České republice. S hudbou Ondřeje Brzobohatého, v režii Lumíra Olšovského a se čtyřiceti účinkujícími na všem, co se točí pod nohama, jako in-line brusle, koloběžky, kola, kolonožky i trojkolky, bude to velká akční jízda pro rodiny s dětmi. Možná dorazí i František s Fanynkou, ale určitě Bafík se Zeleňourem.
Z vašeho představení chodí děti spokojené. S každým se vyfotíte, každému se podepíšete. Je to náročné?
Zvykl jsem si na to a žádnou energii mi to nebere. Dokáži se fotit se všemi v sále, vždy s úsměvem na tváři. Víc vnímám tu radost dětí než to, že mě u toho trochu bolí záda. Vždycky to zase a zase rád udělám.

Máte nějakého skalního fanouška, který za vámi často jezdí?

Ano, mám. Vypadá jako já – respektive, nosí žluté tričko a hnědé kalhoty a dokonce vyrábí i věci ze samolepící pásky. Je velmi šikovný a jezdí za mnou skoro na všechna představení. On mě nečekaně inspiroval k roli kluka na vozíku, taky se točí pod nohama, který se v mém příběhu Fantazie na kolečkách objeví a postaví se proti zlu, které v žádné pohádce chybět nesmí. Je to „fanoušek“ Kouzelné školky a dopsal jsem ho do scénáře až v úplném závěru.

Jak probíhá oslava 20. výročí Kouzelné školky?

Každý z moderátorů jsme slavili tak trochu po svém. Mě oslavy budou provázet i v příštím roce. Školce bude stále dvacet, rok je dlouhý a na kalendáři budeme mít taky dvacítku. Vlastně dvě. Kouzelná školka už bude mít 20 – i v roce 2020, jestli mi rozumíte. Do Kouzelné školky, jako dárek, přibyl i nový skřítek. Filípek byl dárek a překvapení pro nás, pro všechny moderátory, od štábu a tvůrčího týmu.

Věnujete se také nahrávání zvukových nosičů, kde zábavnou formou učíte děti. Chystáte další Michalovo zábavné učení?

Myslím si, že bych děti mohl překvapit seriálem o ekologii, který chci dělat jako pěti minutové muzikálky a seriál o dobrém chování. Česká televize projevila zájem a tak se zase na něco nového tvůrčího těším a dětem tím určitě uděláme radost!

Jste velmi vytížený člověk, jak odpočíváte?

Slibuji, že začnu. Před třemi týdny mě upozornil doktor na preventivní kontrole, že podle výsledků je třeba zvolnit! Tak jsem se tomu postavil čelem. Tři týdny jím vše zdravé, co jsem nikdy nejedl a stres hodlám vyměnit za víc procházek po golfovém hřišti nebo běhání za míčkem na tenise. Doposud jsem odpočívat nedokázal, hodlám se to naučit a snad to zvládnu a pana doktora příště hodně překvapím!
Děkuji za rozhovor, všechny moc zdravím a budu se na děti těšit v KC Svoboda v Chebu už 13. října, AHOJ!

Foto: Archiv M. Nesvadby