U sopky uctili památku slavného Goetha 

Výročí 270 let od narození slavného básníka a přírodovědce Johanna Wolfganga von Goetha oslavili seismologové a vulkanologové u vyhaslé sopky Komorní hůrka u Františkových Lázní. Horníkům se tu podařilo během několika týdnů vykopat vzduchovou šachtu o hloubce necelých 8 metrů. Jak práce pokračují se přijela podívat i ředitelka regionálních projektů Akademie věd České republiky Taťána Petrasová.

Více fotografií z akce zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/5596583

„Setkali jsme se u Komorní hůrku v rámci tohoto výročí proto, jelikož právě Goethe se postaral o to, aby se do nitra této sopky vyrazila šachta, a to před zhruba 200 lety. Komorní hůrka se tak stala první na světě, kde byla ražena chodba k sopouchu čistě kvůli vědeckým účelům a ne kvůli nálezům zlata anebo jiných kovů,“ sdělil seismolog Milan Brož.

Během následujících dní vykopou horníci dalších zhruba sedm metrů chodby pod úhlem 30°. To znamená, že cesta pod povrch bude poměrně strmá. Kdy konkrétně se celá chodba otevře pro návštěvníky, není zatím jasné.

Více fotografií z akce zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/5596583

„Během hornických prací se nám podařilo vyzdvihnout i několik sopečných hornin. Jednalo se o několik balvanů, z nichž každý vážil kolem 200 kilogramů. Jedná se čedičové horniny, které byly vyvrženy z kráteru během erupce strombolského typu. Jeden z balvanů bude převezen do geoparku Spořilov v Praze, kde si jej návštěvníci budou moci prohlédnout,“ poznamenal seismolog Milan Brož.

Chodba bude po dokončení důlních prací měřit necelých třicet metrů a v budoucnu by se do tohoto labyrintu mohla vydat i veřejnost. Nejdříve to bude možné zřejmě až příští rok.

„Samozřejmě bychom byli rádi, kdyby se nám sopku podařilo otevřít co možná nejširší veřejnosti. Bude ale záležet na báňském úřadu a jeho rozhodnutí o možnosti zpřístupnění s ohledem na bezpečnost návštěvníků,“ sdělil starosta města Františkovy Lázně Jan Kuchař.

Více fotografií z akce zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/5596583

„Při všech pracích se snažíme chovat co možná nejšetrněji k přírodě. Pracujeme v chráněném území. V současnosti jednáme i o malé změně v projektu, abychom se vyhnuli poškození kořenového systému stromů i jejich případnému kácení,“ řekl starosta.

Hloubení štoly se koná v rámci evropského projektu měst Fichtelberg, Františkovy Lázně a Cheb s názvem Brána do nitra země. Náklady jsou necelé dva miliony korun.

VID

Více fotografií z akce zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/5596583