Zmenšená kopie historického krovu poslouží k zakrytí obecní pece

Celý týden se mohli návštěvníci Chebu dívat pod ruce tesařům, kteří na náměstí Krále Jiřího vytvářeli zmenšenou repliku  krovu presbytáře františkánského kláštera. Krov je nejstarším dochovaným krovem na území České republiky a v letošním roce slaví 700 let od svého vzniku. Kopie krovu bude použita na zakrytí obecní pece, která bude pro potřeby veřejnosti vybudována v chebské komunitní zahradě v Májové ulici.

Více fotografií zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/5599096

„V průběhu minulého týdne měli Chebané i návštěvníci našeho města mimořádnou možnost zblízka se podívat, jak pracovali tesařští mistři v dávné minulosti,“ uvedl redaktor Radničních listů Tomáš Ivanič. „Přímo na náměstí probíhal unikátní workshop nazvaný Tesařská dílna, jehož cílem bylo vzkřísit historické postupy práce se dřevem, ukázat umění starých mistrů a dokázat, že fyzikální zákony, o nichž se děti učí ve školách, v praxi skutečně fungují.

Tesařský mistr Petr Růžička zde se svými pomocníky pracoval tradičním způsobem za použití původního nářadí. Stovky návštěvníků worshopu tak mohli vidět, že to jde i bez moderních pomůcek a železných hřebíků. Dopoledne byla vyhrazena pro žáky škol z Chebu a okolí, odpoledne pro širokou veřejnost. Zájemcům byli vedle samotných tesařů k dispozici i stavební historici Michal Panáček a David Otáhal. Výsledkem dílny je zmenšená replika krovu presbytáře františkánského kláštera v Chebu,“ doplnil

Více fotografií zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/5599096