Pozor! Skalenské dožínky se blíží

Ve Skalné se bude slavit. V sobotu 21. září se zde budou konat dožínky. Jak se již stalo tradicí, tak i letos budou připraveny ukázky starých řemesel, výpěstky zahrádkářů, prodej farmářských výrobků i prohlídka historické zemědělské techniky. Ani letos nepřijdou návštěvníci o spanilou jízdu traktorů nebo třeba křupavé bramboráky.

Akce začne v deset hodin dopoledne. „K vidění bude zemědělská technika od minulého století až po současnost, příchozí mohou obdivovat například nejstarší historický traktor Svoboda z roku 1935,“ informoval jeden z organizátorů Roman Kubinec. 

Chybět nebudou oblíbené bramboráky i buchty a koláče s různými náplněmi, které na dožínky připravují Skalenské ženy. Přístupné bude také retro muzeum, kde si návštěvníci připomenou časy dávno minulé, kuchyň z 50. let a dobovou kancelář státních statků.

„Pro děti bude připravena keramická dílnička i s malováním. Nejen ti větší mohou zhlédnout ukázky starých řemesel, například mlácení obilí klasickým způsobem – cepy, mlátičkou z 30. let se stacionárním pohonem, výrobu příze na kolovrátku a mnoho dalšího,“ uvedl další z organizátorů Martin Sandner. Po celou dobu trvání akce bude pro přítomné připraveno občerstvení.

Skalenské dožínky připravují jako každý rok členové Traktor klub Luby-Skalná, Český zahrádkářský svaz ze Skalné, Sdružení Čechů z banátských Karpat a město Skalná.