Pomezím zní opět zvon

Po několikaleté pauze se obcí Pomezí opět ozývá zvon z kostela svatého Jakuba Většího. Na posledním jednání zastupitelé odhlasovali znovuobnovení kostelního zvonění.

V kostele svatého Jakuba Většího, původní románské stavby, jehož historie sahá až do 10. století našeho letopočtu, opět zvoní zvon.

O tom, jak probíhalo seřízení a jak složitý stroj zvon pohání, popsal  Miloš Flossmann: „Stávající hodinový stroj je jednoduchý, vlastní výroby z roku 2005. Minulý týden jsem jej upravil, ještě zjednodušil a přidal bicí strojek. Chod i odbíjení je řízeno elektronickými hodinami radiovým signálem DCF. Jedná se o tzv. bez obslužný provoz. Seřizování času  i  odbíjení je prováděno automaticky. Při případném výpadku elektrické energie se hodiny zastaví. Po obnově dodávky energie se opět nastaví na aktuální čas a také odbíjení na správný počet úderů. Zvon (litinový cimbál) pro odbíjení hodin je umístěn nahoře v lucerně věže,“ uvedl.

Zvon teď bude v pravidelných intervalech opět přinášet, kromě měření času, i radost.

„Před několika lety došlo k vypnutí kostelního zvonu. V poslední době začalo stále více pomezských obyvatel zajímat o to, proč zvon nezvoní a že by bylo dobré zvonění obnovit,“ uvedl starosta Pomezí nad Ohří Radek Tlačil. „Tak jsme požádali mistra Flossmanna, aby stroj prohlédl, seřídil a uvedl do provozu. Od čtvrtka 29. srpna už zvon opět zvoní.“

Návštěvníci kostela si mohou prohlédnout i původní hodinový stroj. „Zajímavější  a rozhodně cennější je podle mého názoru původní hodinový stroj. Restauroval jsem jej již v roce 2013. Byl tehdy ve strašném stavu, ale povedlo se! Je umístěn v kostele na místě bývalého oltáře. Popis prací, které jsem udělal, je přiložen u stroje,“ doplnil mistr Flossmann.