Seniorku z Karlových Varů obral falešný voják o takřka půl milionu korun

O stovky tisíc korun přišla důvěřivá devětašedesátiletá žena z Karlových Varů. Uvěřila pohádkám muže, který jí přes sociální sítě tvrdil, že našel zlato. Seniorka teď nemá peníze ani drahý kov.

„Obětí podvodníka se stala 69letá žena z Karlových Varů,“ uvedla policejní mluvčí Eva Valtová. „Ta se měla v polovině srpna tohoto roku seznámit na sociální síti s neznámým mužem. Komunikovat spolu měli prostřednictvím e-mailu. Po navázání bližšího kontaktu měl po poškozené požadovat zaslání peněz na jeho účet. Finanční prostředky měl chtít jako vynaložené náklady za zaslání nalezeného zlata. Muž o sobě měl tvrdit, že se nachází na zahraniční misi, kde při jedné z akcí byla nalezena truhla se zlatem. Důvěřivé ženě slíbil, že si vynaložené náklady a svůj podíl bude moct strhnout z jeho dílu, který si zašle k jejím rukám do České republiky,“ doplnila. Postupně tak od ženy vylákal kolem 450 tisíc korun.

Policisté nyní po neznámém pachateli pátrají pro podezření z podvodu.

POLICEJNÍ PREVENCE:
Při komunikaci přes internet je třeba být velmi obezřetný. Nikdy nemůžete vědět, kdo sedí za obrazovkou druhého monitoru. Může se totiž jednat o podvodníka nebo o osobu, která Vám chce jakýmkoliv způsobem uškodit. Proto nedůvěřujte zprávám, ve kterých Vám slibují velké výhry, dědictví či jiný větší finanční obnos. Neposílejte peníze osobě, se kterou jste nikdy nebyli v kontaktu a neznáte ji. Nikdy nesdělujte své osobní a jiné údaje prostřednictvím komunikace přes internet. Pozor si dávejte i na podezřelé e-mailové zprávy, jejichž odesílatele neznáte. Na tyto podezřelé e-maily doporučujeme nereagovat, neotvírat je a označit je jako spam. Jestliže otevřete e-mailovou komunikaci od neznámého odesílatele, v žádném případě neotvírejte přílohy či odkazy. Pokud se stanete obětí trestné činnosti, bezodkladně se obraťte na nejbližší policejní služebnu anebo zavolejte na tísňovou linku 158.