K seebergském festivalu vína přibude novinka. Chystá se i Food festival

K dobrému vínu patří také dobré jídlo, a to se právě podařilo spojit na Seebergu. Vznikl tak Wine and food festival. Do zahájení oblíbené akce, která se uskuteční v sobotu 21. září, sice zbývá dost času, ale organizátoři už teď nezahálejí.

Více fotografií z minulého ročníku festivalu vína zde

Protože dobré jídlo k vínu rozhodně patří, mohou letos návštěvníci poprvé na hradě Seeberg ochutnat i speciality vyhlášených street food kuchařů. „Vybrané lahůdky potěší jak masové nadšence, tak vegetariány nebo sladkomilce,“ uvedla jedna z organizátorek Andrea Sasková. Návštěvníci zde najdou ty nejlepší hamburgery, pomalu pečené trhané maso či pravé americké hot dogy. Chybět nebudou ani cizokrajné pokrmy. K dostání budou asijské speciality nebo třeba skvělé veganské kari od kuchařského mistra až z daleké Barmy. „Také milovníci sladkého se mohou těšit třeba na latinskoamerickou křupavou specialitu zvanou Churros,“ řekla.

Více fotografií z loňského festivalu vína zde

„Nezapomínáme ani na tradiční oblíbené záležitosti jako je kavárna a cukrárna „ V hradním příkopu“, české buchty a zabijačkové speciality,“ vysvětlila kastelánka hradu Hana Cestrová.

Z jakých koutů naší země přijedou restauratéři, stánkaři? „Většina stánkařů a food trucků přijede z Prahy a jejího okolí, ale budou tady zastoupeni i prodejci z našeho kraje se svými domácími specialitami – pečené sladkosti, koláčky a dalšími dobrotami. Na své si přijdou také vegani i vegetariáni, speciálně pro ně se budou připravovat pochoutky v kombinaci čerstvého chlebíku, avokáda a hummusu, již zmiňované barmské speciality s množstvím čerstvé zeleniny a bylinek, pro vegetariány i s kvalitním sýrem a dalšími přísadami,“ popsala Andrea Sasková.

„Pokud jde o víno, mohou se návštěvníci těšit na moselské, španělská, francouzská a rakouská vína, nezapomínáme na Itálii, která bude zastoupena hned několika vinařskými oblastmi. Nemohou chybět vína moravská a česká a také se chystá překvapení v podobě vín z oblastí, které se u nás doposud neprezentovaly,“ informovala kastelánka.

Mimo jídla a pití budou připraveny pro děti tvůrčí dílničky a nebude chybět brusič skla se svými žádanými skleničkami na víno, na které si mohou návštěvníci nechat vybrousit vybraný motiv.

K ochutnávání vína i dobrých jídel bude hrát velichovská kapela Tsunami a cimbálová muzika Antonína Stehlíka z Nového Šaldorfu, mezi stánky potkají návštěvníci i flašinet.