Během jednoho dne se ztratily dvě houbařky. Naštěstí byly nalezeny v pořádku

Houbařská sezóna již začala a vzhledem k příznivému počasí jsou lesy v Karlovarském kraji v obležení houbařů. Jen během pátku 23. srpna se však v lesích ztratily dvě ženy, po jedné pátrala kromě policistů a hasičů i horská služba (psali jsme zde). Naštěstí byly houbařky nalezeny v pořádku.

„Krátce po sobotní 14. hodině oznámila žena na tísňovou policejní linku ztracení své devětasedmdesátileté matky v lese u Sokolova směrem na Prameny,“ uvedla policejní mluvčí Zuzana Týřová. „Bloudící ženu našel kolemjdoucí, který ji odvedl na hlavní silnici z Pramenů. Policejní hlídka následně ženu předala v pořádku oznamovatelce,“ doplnila.

Přesně o tři hodiny později, krátce po 17. hodině, bylo přijato oznámení o ztracení třiasedmdesátileté ženy, která v onen den šla se svým psem do lesa na houby. „Když se však v odpoledních hodinách nevrátila domů, začala po ní pátrat rodina. Ženu však nenašli, a proto se na místo sjeli policisté, hasiči a Horská služba ČR z Božího Daru. Pátrací akce byla provedena v lesním porostu od silnice 1/25 ve směru k Božídarskému rašeliništi. Na místo byl povolán i vrtulník s termovizí, který však nestačil doletět, neboť žena byla krátce po 19. hodině vypátrána u silnice z Božího Daru na Myslivny,“ upřesnila mluvčí.

Oba případy měly naštěstí šťastný konec a ženy se podařilo najít, i když unavené, ale v pořádku. Aby se obdobným případům dalo předejít, je třeba si uvědomit několik zásadních informací.

Užitečné rady od policistů pro houbaře:

Předně si nezapomeňte vzít do lesa s sebou plně nabitý mobilní telefon. Je velmi důležitý, neboť díky němu si můžete přivolat pomoc.

Měli byste zvážit svůj zdravotní stav a síly.

O svých plánech jít do lesa informujte své blízké a těm také řekněte, kdy se z lesa chcete vrátit.

Měli byste chodit pouze do lesa, kde to dobře znáte a vzít si sebou menší svačinu a pití.

Je dobré si všímat při cestě větších objektů, což vám usnadní orientaci.

Nezapomeňte na vhodné oblečení do sucha, mokra i zimy.

Pokud trpíte nějakou nemocí, nikdy nevyrážejte do lesa bez léků.