Na Komorní hůrku se vrátili horníci

Necelých třicet metrů bude měřit nově ražená štola pod vyhaslou sopkou Komorní hůrka u Františkových Lázní. Tam se v budoucnu bude moct podívat i široká veřejnost. Stavební práce tu skončí pravděpodobně na konci září. Náklady na stavební práce dosáhnou dvou milionů korun. Hloubení štoly se koná v rámci evropského projektu měst Fichtelberg, Františkovy Lázně a Cheb s názvem Brána do nitra země.

„Byli bychom rádi, kdyby se nám sopku podařilo otevřít co možná nejširší veřejnosti. Bude ale záležet na báňském úřadu a jeho rozhodnutí o možnosti zpřístupnění s ohledem na bezpečnost návštěvníků,“ řekl starosta města Františkovy Lázně Jan Kuchař.

„Samozřejmě se při všech pracích snažíme chovat co možná nejšetrněji k přírodě. Pracujeme v chráněném území. V současnosti jednáme i o malé změně v projektu, abychom se vyhnuli poškození kořenového systému stromů a jejich případnému kácení. Abychom ani kmeny stromů nepoškodili, obalila je odborná firma i speciální textilií,“ poznamenal starosta.

Zpřístupnit důlní dílo veřejnosti není snadné. Seismolog Milan Brož z Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR v Praze ale věří, že se to podaří.

„Po skončení geologických prací na Komorní hůrce,budeme muset vědecký projekt jako takový ukončit a následně budeme s Františkovými Lázněmi a báňským úřadem jednat dál o tom, jaké podmínky musíme splnit, abychom mohli z této štoly udělat veřejné podzemní dílo. Je to časově i administrativně náročný proces. Každé dva roky musí provést příslušné úřady kontrolu štoly a prověřit její bezpečnost. Věřím, že se nám to podaří, protože jsme dovnitř nainstalovali i zábradlí, osvětlení a máme tam připravené i helmy,“ dodal seismolog.

V tuto chvíli na Komorní hůrce pracují horníci na hloubení dalších metrů štoly, která by je měla dovést až ke ztuhlému magmatu.

„Na začátku jsme vytvořili větrací komín pomocí šachty a následně vyrazíme štoly, které propojíme se současnými chodbami, které už jsou hotové,“ informoval stavbyvedoucí Jiří Fiala. „Až se dostaneme do dostatečné hloubky, uděláme průzkum, abychom zjistili, kudy vedly staré štoly, a budeme kopat dál,“ dodal Fiala.

VID