Návštěvníci Muzea Sokolov se již brzy podívají do zámeckého sklepení

Další kulturní institucí, do jejíž rekonstrukce Karlovarský kraj investoval nemalé finanční prostředky, je Muzeum Sokolov. V uplynulých měsících zde řada odborníků pracovala na zpřístupnění zámeckého sklepení, ve kterém bude mimo jiné vystaven i unikátní zlatý poklad. Návštěvníci si jej budou moci prohlédnout už během první zářijové soboty.

Foto: Archiv KK

Celkové náklady na zpřístupnění sklepení zámku, v němž sídlí příspěvková organizace Karlovarského kraje Muzeum Sokolov, dosáhly částky zhruba 15, 8 milionu korun. „Jsme rádi, že se nám je podařilo oproti původnímu předpokladu snížit o více než 2,2 milionu korun. Město Sokolov se na rekonstrukci podílelo 3 miliony korun, zbytek hradil Karlovarský kraj. Největší položkou v rozpočtu byly samozřejmě stavební úpravy, které zde probíhaly od října minulého roku. Další peníze byly vynaloženy na nákup vitrín s moderními bezpečnostními prvky, nový nábytek a figuríny. Expozici oživí například voják ze třicetileté války či hraběnka Nosticová. Ta se bude koupat v prostorách někdejší koupelny, na jejíž zbytky se náhodně narazilo během rekonstrukce,“ upřesnila náměstkyně hejtmanky Karlovarského kraje pro oblast kultury a památkové péče Daniela Seifertová.

Asi největším lákadlem pro návštěvníky bude zlatý poklad, jenž byl objeven v roce 1994 při výkopových pracích. Špinavý balíček k úžasu všech přítomných ukrýval drahocenné náhrdelníky, brože, čelenku, manžetové knoflíčky a další šperky z bílého a žlutého kovu. Jak se později ukázalo, poklad pochází pravděpodobně z druhé poloviny 19. a z první čtvrtiny 20. století. Kromě šperkařského umu tehdejších zlatníků mohou zájemci při prohlídce zámeckého sklepení obdivovat také základy původního vodního hradu ze 13. století, které byly vykopány a zakonzervovány archeology Muzea Karlovy Vary Jiřím Klsákem a Janem Tajerem. K vidění budou i střílny z 15. století, nápisy vězňů z 16. a 17. století a mnoho dalšího.

 „Jedinečná expozice zámeckého sklepení bude poprvé zpřístupněna v rámci oslav Dnů evropského dědictví, které připadají na 7. září. Pro malé i velké návštěvníky máme u této příležitosti přichystaný bohatý kulturní program plný hudby a tance. Ve městě bude zároveň probíhat i tradiční Den horníků a hornická pouť, během nichž si Sokolov připomene 740 let od první písemné zmínky. Na všechny se tedy již nyní velmi těšíme,“ dodala Daniela Seifertová.