Na Seebergu si užijí návštěvníci noční prohlídku

Další z oblíbených nočních prohlídek je připravená na Seebergu. Tentokrát se mohou zájemci těšit na zajímavosti románského období. Prohlídku si mohou vychutnat už v sobotu 10. srpna. Začátek je ve 21 hodin. Nutná je telefonická rezervace. Poslední možnost noční prohlídky hradu bude v sobotu 24. srpna.

Noční prohlídka se od té tradiční liší nejen dobou konání, ale především svým obsahem. „Návštěvníci se samozřejmě seznámí s osudy hradu založeného už na konci 12. století, ale také si připomenou každým rokem jiné historické období,“ uvedla kastelánka hradu Hana Cestrová. „Po předloňské gotice a loňském baroku letos přichází na řadu nejstarší období – období románské. A podobně jako v minulých letech nebude řeč pouze o románském období hradu, ale i o době románské v Evropě, v českých zemích a hlavně na Chebsku.

Prohlídky se pokusí také přiblížit běžný život lidí té doby, tedy způsoby obživy, stravování, stolování, oblékání, podobně jako v minulých letech. Pro mnohé návštěvníky bylo vyprávění např. o barokních stravovacích návycích příjemným zpestřením prohlídky a zaujalo je především proto, že mnohé barokní stravovací návyky nám zůstaly dodnes, aniž bychom si to uvědomovali,“ upřesnila.

Netradiční atmosféru nočních prohlídek se kastelánka snaží dotvořit i svým oblečením. Po gotickém a pozdně barokním oděvu bude letos provázet návštěvníky v románském kostýmu, který bude ale tím nejnovějším na hradě, protože ho šikovná švadlenka právě dokončuje.

Další prohlídka je naplánována na sobotu 24. srpna.

Cena prohlídky je 100 Kč, nutná je telefonická rezervace na telefonním čísle 351 011 990 nebo e-mailem seeberg@muzeumfl.cz