Muzeum získalo nové exponáty. K vidění bude sbírka hudebních nástrojů

Muzeum Cheb získalo do své sbírky nový přírůstek. Jedná se o zajímavou a pro muzeum cennou sbírku hudebních nástrojů, kterou zakoupil Karlovarský kraj od firmy Strunal Schönbach a která významně doplní muzejní předměty a materiály k tomuto tématu. Součástí nákupu jsou strunné nástroje z 19. a 20. století ze zdejší původní domácí i průmyslové výroby doplněné o další zajímavé nástroje získané n. p. Cremona a také různé nástroje exotické. Původní nabídka byla ještě rozšířena o vitríny, nástroje ze současné produkce firmy a výrobní přístroje a pomůcky.

Tato kolekce byla spolu s vitrínami přestěhována do budovy radnice v Lubech, kde bude po provedení muzejní evidence znovu instalována a v sobotu 21. září v rámci lubských Slavností hudby slavnostně otevřena pro veřejnost. Díky vstřícnosti Města Luby bude tuto expozici možné od 23. září navštívit v prozatímním režimu ve všední dny dle otvírací doby městského úřadu, o víkendu pak na objednávku. Pro rok 2020 je naplánován provoz celotýdenní, podrobnosti budou včas upřesněny.

Za dva roky, na podzim roku 2021, by měla být tato unikátní sbírka prezentována chebské veřejnosti formou výstavy v Muzeu Cheb spolu s dalším materiálem, jehož akvizici se muzeum dlouhodobě věnuje vzhledem k významu houslařství pro náš region.