Dejte nohu z plynu, v centru se jezdí třicítkou

Zvýšit bezpečnost a snížit hluk v centru města. To je hlavní cíl chebské radnice, která rozhodla o tom, že se v centru města sníží rychlost z 50 na 30 kilometrů za hodinu. Značky už se objevily na vjezdech do centra města.  

„Úkolem snížení rychlosti je dopravní zklidnění v nejužším centru města,“ informoval chebský starosta Antonín Jalovec. „Dalším důvodem je ale také hluk. Kvůli požadavku památkářů musela například v Židovské ulici asfalt nahradit dlažba, jízda po ní je však hlučnější.“

Takzvané zónové značky jsou umístěny na vjezdech do městské památkové rezervace v ulicích Dlouhá, Školní, Hradební a Křížovnická.

„Značky přitom jasně stanovují, že vozidla vjíždějí do oblasti, kde musí dodržovat dopravní značení uvedené na ploše zónové značky. Vedle omezení rychlosti na 30 km/h jsme na ně umístili i dopravní značení omezující vjezd vozidel těžších než 6 tun. Na výjezdech z památkové rezervace v ulicích Hradební, Školní, Kamenná a Křížovnická pak je dopravní značení, které zónu ukončuje,“ poznamenal mluvčí chebského městského úřadu Tomáš Ivanič.

Na hluk si stěžují i samotní obyvatelé v centru.

„Značky se sice objevily, ale nikoho to nezajímá. Bydlím ve Špalíčku a někdy to vypadá, že si tu auta dávají závody. Rozjedou se u Infocentra a naplno vjedou do Kamenné ulice, což je rachot,“ uvedla obyvatelka centra Chebu Ilona Lazúrová.

VID